Mai puţin de 20% din locuinţe sunt acoperite de o poliţă de asigurare în România

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) anunţă joi că mai puţin de 20% din locuinţe sunt acoperite de o poliţă de asigurare, deşi, de exemplu, România este unul dintre statele europene cele mai expuse la riscul de cutremur, iar 54% dintre români spun că sunt îngrijoraţi de pericolul unui cutremur.

Joi se împlinesc 44 de ani de la cutremurul din 1977, un eveniment cu un bilanţ tragic atât din punct de vedere uman, cât şi socio-economic: circa 1.600 de decese, 35.000 de locuinţe distruse şi pierderi economice semnificative.

Anual, în ţara noastră se înregistrează peste 100 de cutremure cu magnitudine de peste 3 grade pe scara Richter, arată UNSAR citând Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Şi, deşi numărul total de seisme a fost mai mic în 2020 decât în anii precedenţi, numărul celor cu magnitudine de peste 3 grade a fost în creştere – 118 în 2020, faţă de 103 în 2019, respectiv 86 în 2018. Cel mai puternic cutremur înregistrat anul trecut a avut o magnitudine de 4,8 grade pe scara Richter şi s-a produs pe 31 ianuarie.

„Cu toate acestea, în România, procentul locuinţelor acoperite printr-o poliţă de asigurare este în continuare redus – mai puţin de 20% din totalul acestora fiind protejate, în ciuda creşterii interesului declarat al românilor faţă de asigurările de locuinţe şi pentru bunuri (+ 3 p.p. în 2020 faţă de 2019, conform unui sondaj realizat anul trecut de către IRES, la solicitarea UNSAR). Aceeaşi cercetare sociologică relevă şi faptul că 54% dintre români spun că sunt îngrijoraţi de pericolul unui cutremur – care rămâne al doilea cel mai important risc de care se tem, după incendiu”, arată UNSAR.

În acelaşi timp, 67% dintre români declară că ştiu ce ar trebui să facă pentru a se proteja în cazul unei catastrofe. 55% dintre aceştia ştiu şi de existenţa unor kituri de prim-ajutor (care conţin alimente, apă, medicamente, fluier, lanternă etc.), dar doar 32% dintre respondenţi le şi deţin.

„Din păcate, România este unul dintre statele europene cele mai expuse la riscul de cutremur. Iar exemple recente, precum cutremurul de ieri din Grecia sau al Croaţiei, o ţară greu încercată anul trecut, ar trebui să ne arate încă o dată că asigurarea locuinţei şi a bunurilor trebuie să fie o prioritate pentru noi toţi”, a declarat Adrian Marin, preşedintele UNSAR.

Pericolul unor catastrofe naturale a făcut ca, în România, protejarea locuinţelor prin asigurare să fie obligatorie prin lege. Este bine de ştiut că poliţa obligatorie (PAD) acoperă 3 riscuri catastrofale – cutremur, inundaţii şi alunecări de teren, până la limita de 20.000 euro, respectiv 10.000 euro, în funcţie de tipul construcţiei. O asigurare facultativă acoperă, în plus, şi riscuri cum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul – la sume asigurate care corespund valorii reale a locuinţei.

Totodată, pentru a beneficia de o protecţie complexă, poliţelor facultative li se pot ataşa clauze speciale, precum asigurarea instalaţiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, dar şi răspunderea civilă faţă de terţe persoane (spre exemplu, pentru pagubele pe care putem provoca vecinilor).

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *