Mărturii din infernul din Grecia

Trei din cei 13 pompieri hunedoreni care au făcut parte din contingentul care a luptat cu flăcările mistuitoare din Grecia sunt din Valea Jiului. Aceștia s-au întors acasă, iar municipalitatea de la Petroșani le-a organizat un moment festiv. Pompierii povestesc despre iadul care s-a dezlănțuit în Grecia.

Grecii, spun pompierii din Petroșani, sunt oameni recunoscători. Chiar dacă au rămas pe drumuri, elenii și-au dat și ultimele alimente ca semn de recunoștință față de pompierii români.

„De trei luni de zile grecii nu au avut parte de gram de ploaie. Avioanele se alimentau din marea Egee și apa era adusă cu cisternele care alimentau autospecialele. A fost o zonă foarte dificilă din punct de vedere al reliefului, dimineața la ora șase când ne aflam deja în baza de operațiune erau deja 36-37 de grade. Când am ajuns am cuplat tehnica noastră la hidranții lor și am folosit alternative un furtun de la noi și unul de la greci pentru a ne putea alimenta autospecialele noastre. Am avut o situație în care a izbucnit un incendiu pe dealul opus de unde ne aflam noi iar atunci am primit ordin să ne deplasăm către acea locație. În decurs de două ore, două dealuri au fost mistuite de flăcări iar oamenii au fost evacuați din zonă. În zona unui parc natural unde au fost dislocați, zonă care este considerată gura de aer a Atenei, au fost aduse mulțumiri județului Hunedoara și nouă pentru eforturile pe care le-am depus. Noi trebuia să asigurăm mai multe zone pentru că pompierii greci au fost practice copleșiți de amploarea pe care au luat-o incendiile. Localnicii ne-au primit cu foarte mare bucurie, ne opreau pe drum și ne stângeau în brațe și plângeau. Un pensionar ne-a oprit să ne dea două portocale și o jumătate de pachet de biscuiți. atât a mai avut dar a dorit să n-i le dea nouă. În teren am făcut echipe cu pompierii greci iar hrana pe care o primeam acolo o mâncam împreună cu aceștia. Am legat multe prietenii pentru că sunt oameni cu care am lucrat și este normal să ne ajutăm”, a declarat Plt. Adj Șef Schneider Arthur. Pompierii care au participat la misiune spun că a fost o premieră în cariera lor, dată fiind și diferența de climă dintre cele două țări.

„Nu am mai trăit. O singură dată poți întâlni așa ceva în carieră, pentru că noi nici nu avem așa climă, așa incendii de pădure cum am întâlnit acolo, să se desfățoare cu așa rapiditate”, a spus Adrian Lina, pompier.

De la Detașamentul de Pompieri din Petroșani au fost în Grecia plutonierul adjutant șef Mircea Aurelian Cofaru, plutonierul adjutant șef Arthur Schneider și plutonierul adjutant Adrian Lina.

Gestul celor  trei pompieri a fost remarcat de municipalitatea de la Petroșani. Tiberiu Iacob Ridzi, primarul localității le-a înmânat diplome de excelență în semn de recunoștință.

„După o misiune care a durat 10 zile, timp în care au ținut piept incendiilor din apropierea Atenei, din regiunile Vilia și Megara, s-au întors acasă, iar prin acest gest simbolic am dorit să le transmit mulțumirile, recunoștința și prețuirea mea, a administrației publice locale și, deopotrivă, a întregii comunități. De asemenea, doresc să îi mulțumesc și domnului Cristian Baleia, comandantul Detaşamentului de Pompieri Petroşani, pentru întreaga activitate a pompierilor care activează în Petroșani, pusă în slujba comunității”, a precizat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Toţi pompierii hunedoreni s-au oferit voluntar să participe la această misiune alături de peste 100 de luptători cu flăcările din întreaga ţară.

 

 

Monika BACIU

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *