Mască ce neutralizează SARS-CoV-2, creată de cercetătorii mexicani

Cercetătorii de la Universitatea Naţională Autonomă din Mexic (UNAM) au creat o mască folosind argint şi cupru, elemente dispuse în nanostraturi, care neutralizează SARS-CoV-2, coronavirusul ce cauzează Covid-19.

În cazul în care concentraţia virală este mare, virusul dispare în proporţie mai mare de 80% în decurs de opt ore, iar dacă încărcătura virală este scăzută, în două ore nu mai este detectat ARN-ul virusului, potrivit anunţului făcut joi de UNAM.

Masca realizată de universitate este botezată SakCu. Sak înseamnă argint în limba mayaşă, iar Cu este simbolul chimic pentru cupru.

„La contactul cu nanostratul de argint şi cupru, membrana SARS-CoV-2 se rupe şi ARN-ul lui este distrus. Astfel, chiar dacă SakCu este aruncată în mod necorespunzător, nu va reprezenta o problemă, pentru că nu este contaminată ca multe măşti care sunt aruncate”, au spus cercetătorii mexicani.

Masca, ce apără şi în faţa bacteriilor, este reutilizabilă şi poate fi spălată de până la zece ori fără a-şi pierde proprietăţile biocide.

În prezent, este posibilă producerea a 200 de astfel de măşti pe zi.

 

news.ro

foto: captură https://www.gaceta.unam.mx/hecho-en-cu-cubrebocas-antimicrobiano/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *