Măsuri fiscale aplicate începând cu luna august: Cum se impozitează munca în cazul contractelor part-time/ Majorarea accizelor la tutun și alcool/ Impozitarea câștigurilor din jocurile de noroc

Contribuţiile la contractele part time sub nivelul salariului minim pe economie vor fi calculate, începând de luni, la salariul minim, costurile suplimentare fiind stabilite în sarcina angajatorului, ca parte a modificărilor fiscale adoptate de Guvern şi aplicate din luna august, scrie Profit.ro. Tot din august, cresc accizele la ţigarete, produse din categoria tutun încălzit şi alcool, iar câştigurile din jocuri de noroc vor fi impozitate mai dur.

Potrivit Profit.ro, cea mai controversată măsură din august se referă la contribuţiile la part time, care sunt acum calculate cel puţin la nivelul unui salariu minim. Guvernul a instituit obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate la nivelul salariului minim brut pe ţară, în cazul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp partial pentru care veniturile realizate sunt sub acest nivel. Venitul luat în calcul va fi salariul minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţiile şi nu venitul realizat de salariat.

Decizia a fost contestată de unele organizaţii şi economişti. O astfel de prevedere a mai fost în vigoare în urmă cu mai mulţi ani, promovată de PSD, cu scopul declarat de a limita munca la gri, adică situaţiile în care o persoană este angajată cu normă redusă şi un salariu mai mic decât minim pe economie, dar în realitate lucrează mai mult, munca suplimentară fiind plătită nedeclarat.

În cazul în care venitul este mai mic decât salariul minim, diferenţa dintre contribuţiile calculate la venitul realizat şi cele aferente salariului minim, va fi suportată de către angajator. Măsura nu se aplică în cazul în care angajaţii part time sunt elevi sau studenţi, cu vârsta până la 26 de ani, aflaţi într-o formă de şcolarizare; sunt ucenici, potrivit legii, în vârstă de până la 18 de ani; sunt persoane cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaşte posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi; au calitatea de pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepţia pensionarilor pentru limită de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum şi a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii; realizează în cursul aceleiaşi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puţin egală cu salariul de bază minim brut pe ţară.

La mijlocul lunii iulie, 5,75 milioane de persoane aveau 6,66 milioane de contracte active, din care 1,11 milioane (16,7%) erau contracte cu timp parţial.

De asemenea, prin măsurile adoptate de Guvern s-a instituit un nou calendar privind nivelul accizelor pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2026. Acciza totală pentru ţigarete creşte, începând cu 1 august 2022, de la 563,97 lei/1.000 ţigarete la 594,97 lei/1.000 ţigarete.

Tot de la 1 august, este majorat nivelul accizelor pentru alcool şi băuturi alcoolice, având în vedere că nivelul accizelor pentru aceste produse nu a mai fost actualizat de la rescrierea Codului fiscal. Astfel, nivelul accizelor pentru băuturile alcoolice şi pentru ţigarete va creşte cu aproximativ 5%.

Este introdus un calendar de creştere graduală a nivelului accizelor pentru produsele din tutun prelucrat supuse accizelor armonizate şi produsele din tutun încălzit. Se majorează nivelul accizelor şi pentru lichidul care conţine nicotină prin instituirea unui calendar de creştere graduală a accizei pentru acest produs.

Conform sursei citate, pentru perioada 1 august 2022 – 31 decembrie 2022, nivelul accizelor pentru produsele energetice va fi cel prevăzut în ordonanţă ajustat cu 14.27% (creşterea preţurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului 2021, faţă de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015).

De asemenea, Guvernul a stabilit creşterea cotelor de impunere a veniturilor obţinute din jocuri de noroc, de la nivelul actual între 1% şi 25%, la un nivel cuprins între 3% şi 40%, precum şi modificarea tranşelor de venit brut asupra cărora se aplică aceste cote, de la 66.750 lei, la 10.000 lei, respectiv de la 445.000 lei, la 66.750 lei.

Începând cu veniturile aferente lunii august, se reduce plafonul maxim al veniturilor din salarii şi asimilate salariilor pentru care se aplică facilităţile specifice industriilor construcţii, alimentară şi agricolă de la 30.000 lei la 10.000 lei. Partea din venitul brut lunar ce va depăşi 10.000 lei va reprezenta venit impozabil, pentru care angajatorii vor avea obligaţia reţinerii impozitului pe venit aferent. Această diminuare a plafonului va avea impact şi în zona contribuţiilor sociale obligatorii.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *