Medicii de familie protestează, pacienții au de suferit

Medicii de familie din județul Hunedoara se alătură demersului colegilor din țară, refuzând să semneze actele adiționale cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Astfel, până la finalizarea conflictului dintre medicii de familie și CNAS,  aproximativ 300.000 de oameni din județul Hunedoara nu vor primi rețete compensate, concedii medicale sau bilete de trimitere, ci doar rețete simple.

”Colegiul Județean al Medicilor Hunedoara este alături de medicii de familie care protestează, datorită faptului că sistemul este extrem de birocratizat și susținerea financiară este foarte slabă. Suntem alături de medicii de familie și vom fi alături de ei pe toată perioada cât protestează. Majoritatea medicilor de familie din județ nu au semnat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Sunt afectați aproximativ 300.000 de pacienți la nivelul județului Hunedoara. Noi suntem alături de ei: îi sprijinim, îi consultăm, le dăm rețete, dar, din păcate, în contractul cu Casa vom reveni doar când doleanțele noastre vor fi rezolvate”, a declarat dr. Grigore Crișan, președintele Colegiului Județean al Medicilor Hunedoara.

Care sunt cererile medicilor de familie?

Aceleași ca în fiecare an, când vine vorba despre semnarea actelor adiționale la contractul cu CNAS. Medicii de familie reclamă birocrația excesivă, susținând că sunt ”hăituiți și amendați în virtutea unor acte legislative aberante”.

”Proasta finanțare a sistemului sanitar și în domeniul medicinei de familie are ca rezultat scăderea calității actului medical până la imposibilitatea desfășurării lui”, se arată într-un comunicat al CJM Hunedoara.

O altă problemă este cea a faptului că nu există medici de familie care să ia locul celor care ies la pensie în viitorul apropiat.

”La nivelul județului Hunedoara există un număr de 8-10% cabinete cabinete medicale libere, în condițiile în care 16% din medicii de familie au peste 65 de ani, continuându-și în aceste condiții activitatea. Renunțarea la serviciile acestor medici pensionari este imposibilă din punctul nostru de vedere, deoarece rămân fără asistență medicală aproximativ 70-80.000 de pacienți, aspect care ar trebui să îngrijoreze și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara”, mai spune dr. Grigore Crișan.

Presiuni din partea CJAS Hunedoara

Totodată, medicii de familie mai acuză și presiuni din partea angajaților CJAS Hunedoara, care i-ar fi ”atenționat” în data de 2 ianuarie pe aceștia că, dacă nu vor semna actele adiționale, vor rămâne fără contract. Asta înseamnă că medicii își vor pierde singura sursă de venit, iar pacienții nu vor putea avea parte de serviciile pentru care plătesc sume importante la asigurările de sănătate.

”Ieri, în 2 ianuarie, am fost sunați de angajații CJAS Hunedoara și am fost ”atenționați” – dacă nu veniți să semnați, Casa va refuza să vă reînnoiască contractul”, a declarat și dr. Elisabeta Irimie, vicepreședinte al CJM Hunedoara.

În acest conflict intervin și reprezentanții Asociației Profesionale a Medicilor de Familie Hunedoara (APMF) și Filiala Hunedoara a Patronatului Național al Medicilor de Familie.

”Revendicările medicilor de familie sunt următoarele: debirocratizarea sistemului; creșterea procentului alocat asistenței medicale primare de la 5,8% preconizat pe 2018, la 10% din FNUASS; asumarea responsabilității CNAS pentru funcționarea defectuoasă a sistemului informatic, care chinuie medici și pacienți deopotrivă; dreptul la odihnă pentru care nu s-a găsit nicio soluție, medicii de familie neputând pleca în vacanță decât cu înlocuitor, ceea ce în foarte multe cazuri este extrem de greu de găsit, casele de asigurări nepunând la dispoziție liste de medici înlocuitori”, spune și dr. Silvia Novac, președintele filialei PNMF Hunedoara.

Ce spune CJAS Hunedoara

Reprezentanții CJAS Hunedoara au venit și ei cu mai multe completări, în cadrul unui comunicat de presă, explicând de ce au fost sunați medicii de familie într-o zi nelucrătoare. Aceștia invocă dorința de a ”asigura accesul tuturor pacienților la serviciile de asistență medicală primară”

”Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara îşi exprimă în continuare disponibilitatea în vederea asigurării accesului tuturor pacienților la serviciile de asistenţă medicală primară.

În acest sens ieri, deși zi nelucrătoare, parte din salariații și conducerea CAS Hunedoara a avut program normal de lucru, fiind la dispoziția medicilor de familie care au dorit să semneze actele adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară cu Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara. Începând de astăzi și atât timp cât va fi necesar, vom prelungi programul de lucru și vom acorda toată asistența necesară medicilor de familie pentru ca aceștia să poată semna acordurile de prelungire în timp util.

Un număr de 71 de medici de familie din cei 221 din judeţul Hunedoara, reprezentând aproximativ 33% din totalul acestora, au semnat, până miercuri, 03 ianuarie 2018, actele adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară cu Casa de Asigurări de Sănătate. Mai sunt 150 de medici de familie pe care îi aşteptăm astăzi și în zilele următoare să vină să semneze actele adiţionale. Trebuie menţionat faptul că, până miercuri, la Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara nu a fost depusă nicio notificare din partea medicilor de familie în sensul în care ar dori încetarea contractului cu instituţia”, se arată în comunicatul menționat.

Totodată, reprezentanții CJAS mai precizează că șefii de la nivel național ai instituției au avut mai multe runde de discuţii cu reprezentanţii medicilor de familie, în urma cărora s-au convenit numeroase modificări ale proiectului Contractului-cadru ce va reglementa condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2018.

T”otodată, proiectul bugetului CNAS pentru acest an prevede o majorare cu peste 17% a fondurilor alocate asistenţei medicale primare faţă de anul în curs, acesta fiind domeniul de asistenţă medicală cu cea mai mare creştere de finanţare. Conform proiectului, veniturile cabinetelor de medicină de familie vor creşte în medie cu procentul menţionat, urmând să ajungă în total la aproape 2 miliarde lei. Circa 70% din măsurile discutate cu reprezentanţii medicilor de familie au fost incluse în proiectul noului Contract-cadru.

Printre noutăţile prevăzute de proiectul noului Contract-cadru se numără liberul acces al asiguraţilor la medicamente compensate şi investigaţii paraclinice la oricare farmacie, respectiv laborator de pe teritoriul ţării, precum şi debirocratizarea procesului de contractare a serviciilor medicale, prin renunţarea completă la documentele pe hârtie. De altfel, aproape toate măsurile de debirocratizare discutate au fost incluse în proiectul actului normativ menţionat”, mai precizează oficialii CJAS Hunedoara.

Anamaria NEDELCOFF

Anamaria Nedelcoff

anamaria.nedelcoff@gmail.com

nedelcoff has 421 posts and counting.See all posts by nedelcoff

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *