Meșteșuguri reînviate în Geoparcul Internațional UNESCO

Meșteșuguri străvechi au fost readuse la lumină în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului.

Mulți dintre vizitatorii Geoparcului apreciază expozițiile de aici și le cataloghează ca fiind altfel. Asta și pentru că obiectele expuse sunt funcționale și, cel mai important, au o poveste.

Doamnele de la Asociația Femeilor din Sântămăria Orlea au pus în practică un obicei vechi. Untul și zara din imagine au fost obținute cu ajutorul bădâniului expus la Casa Tradițiilor.

”Preparatul untului s-a dovedit a fi o adevărată aventură. Ingredientele bio, lapte și smântână, le aveam. Ne mai trebuia un bădâni (putinei) în care să-l batem. Deși în vremurile trecute se găsea în fiecare gospodărie, azi nu mai are nimeni! Aveam unul foarte vechi la Casa Tradițiilor, pe care, după tratamente îndelungate, l-am putut folosi. Ce am obținut , puteți să evaluați singuri din imagini. Ne pare rău că nu puteți degusta produsele, untul și zara (chefir) și să le simțiți aroma”, arată doamnele de la Asociația Femeilor din Sântămărie Orlea.

Pentru cei care doresc să deguste untul preparat și bătut cu măiestrie de mâinile dibace ale gospodinelor sunt invitați în Geoparc.

 

Colaborator

FOTO: Asociația Femeilor din Sântămărie Orlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *