Meteorologii au actualizat avertizările de ploi şi vânt puternic. 14 judeţe sunt sub coduri galben şi portocaliu

Meteorologii au actualizat marţi avertizările de vânt puternic şi ploi, astfel că nouă judeţe sunt sub cod galben până la ora 18.00, cinci judeţe sunt sub avertizare până la ora 23.00, în timp ce cinci judeţe se află, până la ora 18.00, sub avertizare cod portocaliu.

Astfel, până la ora 23.00 se află sub avertizare cod galben de vânt puternic şi ploi emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa. În acest interval va continua să plouă în zona Carpaţilor Meridionali, în cea mai mare parte a Olteniei, local în Muntenia şi în Carpaţii Orientali, dar ploile se vor diminua treptat în intensitate.

În judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa se vor acumula cantităţi de apă de 20-25 de litri pe metru pătrat şi izolat 30 de litri pe metru pătrat. În regiunile sudice şi sud-estice, vântul va sufla cu viteze ce vor atinge 55-75 de kilometri la oră, iar la munte vor fi rafale de peste 80 de kilometri la oră.

Aceste judeţe se vor afla, până la ora 18.00, sub avertizare cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ. În acest interval, în zona deluroasă şi montană a judeţelor Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa se vor cumula cantităţi de apă pe arii extinse de peste 25-30 de litri pe metru pătrat şi izolat 50 de litri pe metru pătrat. La munte, la altitudini mari, vor fi precipitaţii mixte.

Sub avertizare cod galben de vânt şi ploi se află, până la ora 18.00, nouă judeţe: Bacău, Vrancea, Buzău, Braşov, Prahoba, Hunedoara, Sibiu, Alba şi Caraş-Severin.

Potrivit ANM,  în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură s-au acumulat cantităţi de apă în general de 40 – 70 de litri pe metru pătrat, iar marţi după-amiază va continua să plouă şi se vor mai înregistra 20-25 de litri pe metru pătrat şi izolat 30 de litri pe metru pătrat. De asemenea, va fi vânt puternic în majoritatea zonelor, dar mai ales în sud, sud-est şi vest, unde vitezele vor atinge 50-70 kilomteri, iar la munte, cu precădere în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali, vor fi rafale de peste 80 kilometri la oră.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *