Mihaela Miroiu, Cetăţean de onoare al municipiului Hunedoara

Astăzi, la ședința Consiliului Local al Municipiului Hunedoara a fost aprobat proiectul de hotărâre prin care doamna Mihaela Miroiu, profesor universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, devine „Cetăţean de onoare al municipiului Hunedoara”. Inițiatorii proiectului sunt primarul municipiului Hunedoara Dan Bobouțanu și consilierul PSD Ion Bădin.

Prezentă la festivitate, senatoarea liberală Carmen Hărău a declarat pentru Replica:

„Îi felicit pe consilierii locali, mai ales pe inițiatori,  pentru hotărârea luată. Este vorba despre o hunedoreancă erudită, profesoară, cercetătoare, autor de manuale, convinsă feministă, ideolog auto-declarat de dreapta, umanistă, prin excelență! Mihaela Miroiu face cinste Hunedoarei, în orice loc, în orice moment!”

Mihaela Miroiu, născută la 10 martie 1955 în Hunedoara, este o teoreticiană și militantă feministă din România. Este profesoară universitară la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) conducătoare de doctorat în Științe Politice și predă cursurile Ideologii politice actuale, Etica în relații internaționale, Teorii politice feministe. Interesele sale de cercetare vizează teorii politice, cu accent asupra teoriilor politice feministe, Etică politică, ideologii politice actuale și politici de gen.

Ea s-a implicat, prin diverse contribuții instituționale, civice și mediatice pentru dezvoltarea filosofiei, științelor politice și a democratizării în România. A fost decană a Facultății de Științe Politice din SNSPA între 1997-2001, a inițiat primul program doctoral de Științe Politice din România în 2000. A inițiat primele cursuri de teorii feministe: în 1994, cursul de filosofie feministă la Universitatea BucureștiFacultatea de Filosofie și a primului masterat de studii de gen din România în 1998. În 2001 a inițiat și a coordonat prima colecție de studii de gen din țară, la Editura Polirom. De asemenea, a contribuit la transformarea națională a curriculum-ului de Științe Politice conform cerințelor Bologna (CNEAA) și la evaluarea și dezvoltarea instituțională a Științelor politice în calitate de expertă a comisiei de specialitate din CNEAA în 1997. A fost membră a comisiei de specialitate din CNATDCU între 1999-2003 și vicepreședintă a Comisiei de Științe sociale, președintă a Comisiei de Științe Politice, Juridice, Economice și Administrative, CNATDCU, 2011-2012. A contribuit la inițierea organizațiilor nonguvernamentale: Societatea de Studii Feministe AnA și Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen, FILIA. A colaborat alături de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, dar și cu politicieni, parlamentari, comisii parlamentare și a oferit consiliere pentru politici de egalitate de șanse și politici de educație pentru partidele politice.

Mihaela Miroiu este autoarea a unui număr de cărți academice, printre care, în filosofie Gândul Umbrei. Abordări feministe în filosofia contemporană(1995), Convenio. Despre natura, femei și morală (1996), în teorii politice: Societatea retro (1999), politici de gen: Guidelines for Promoting Gender Equity in Higher Education in Central and Eastern Europe (2003), Drumul către autonomie. Teorii politice feministe (2004), coautoare a volumului destinate domeniului științe politice: România. Starea de fapt (1997), cu Vladimir Pasti și Cornel Codiță, co-editoare a unor volume printre care științe politice: Patriarhat și emancipare în gândirea politică românească (împreună cu Maria Bucur, 2002), Ideologii politice actuale (2012) și în studii de gen: Lexicon feminist (2002). Este autoare a volumelor de publicistică: Neprețuitele femei (2006), Dincolo de îngeri și draci. Etica în politica românească (2007) și a cărții de literatură autobiografică R’Estul și Vestul (împreună cu Mircea Miclea, 2005).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *