Mii de hectare de teren, afectate de secetă în județ

Mii de hectare de teren sunt afectate de secetă în județul Hunedoara.

Suprafaţa agricolă afectată de secetă a urcat la 413.145 de hectare în 34 de judeţe, conform raportării centralizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), inclusiv județul Hunedoara, fiind afectat. În județ sunt aproape 3.500 de hectare afectate.

Astfel, potrivit datelor furnizate de reprezentanții Direcției pentru Agricultură Județeană Hunedoara, până în data de 19 august, suprafața estimată a fi calamitată de seceta pedologică, conform rapoartelor operative primite de la comitetele locale pentru situații de urgență este de 3.470 hectare. Suprafața constatată și evaluată de către comisii, până la această dată este de 2.040 de hectare.

Din această suprafață, cultura de porumb este cea mai afectată, fiind 1.001 hectare, urmat fiind de plantele furajere – 935 de hectare. Partea estică a județului, în  zona Orăștie-Romos- Aurel Vlaicu și zona Țării Hațegului este cea mai afectată de seceta pedologică.

Potrivit Ministerului Agriculturii, din suprafața totală de teren afectat la nivelul țării, 206.794 hectare au fost cultivate cu grâu şi triticale, 74.973 hectare cu porumb, 37.539 hectare cu floarea soarelui, 33.250 hectare cu orz, orzoaică, ovăz, secară, 31.714 hectare cu rapiţă, 8.987 hectare cu alte culturi, 7.652 hectare cu plante furajere, 5.213 hectare cu soia şi 870 hectare cu mazăre. Judeţele care au raportat până în prezent suprafeţe afectate de secetă sunt: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *