Minerit, cu respectarea normelor europene

Minele Lupeni și Lonea își continuă activitatea în acord cu normele europene. Cele două exploatări miniere continuă să producă huilă, asta deși termenul de închidere a fost stabilit pentru data de 31 decembrie 2018. Oficialii Complexului Energetic Hunedoara vin cu precizări suplimentare legate de activitatea de producție de la minele Lupeni și Lonea. Potrivit oficialilor CEH, cărbunele extras, în continuare, de la cele două unități miniere se face cu respectarea normativelor europene.

“Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA anunță că, în ceea ce privește activitatea la cele două exploatări miniere Lonea și Lupeni  aflate în program de închidere conform Deciziei 2010/787/UE, aceasta va continua cu luarea în considerare a respectării prevederilor art. 3 din respectiva Decizie, și anume încetarea acordării ajutorului de închidere pentru producția de cărbune. În considerarea prevederilor art. 4 din aceeaşi Decizie, costurile care rezultă din activitatea de închidere și care nu sunt legate de producția curentă și sunt compatibile cu prevederile Deciziei 2010/787/UE și cu reglementările interne vor continua să fie susţinute din ajutor de stat”, arată oficialii Complexului Energetic Hunedoara.

Oprirea exploatării cărbunelui la cele două unități miniere ar fi pus în pericol securitatea zăcământului, lucru confirmat de studiile realizate de INSEMEX și polonezii de la GIG, agreați de Comisia Europeană.

“Trebuie precizat că în activitatea de închidere au apărut premise ce pun în discuție o eventuală insecuritate a zăcământului astfel încât au fost efectuate cercetări prealabile și implementate  măsuri de preîntâmpinare a oricăror categorii de riscuri. În acest sens, au fost elaborate studii de către specialiștii INSEMEX Petroșani și studii preliminare de către GLOWNY INSTYTUT GORNITCTWA Polonia care confirmă necesitatea extragerii rezervelor de cărbune pentru asigurarea zăcământului în scopul implementării corecte a programului de închidere la cele două exploatări miniere Lonea și Lupeni şi evitării oricăror riscuri potenţiale”, mai notează oficialii CEH.

În acelaşi timp, activitatea de exploatare a cărbunelui la Exploatările Miniere Livezeni și Vulcan se desfășoară în condiții normale.

 

 

Monika BACIU

Un comentariu la „Minerit, cu respectarea normelor europene

  • 9 ianuarie 2019 la 12:00
    Permalink

    Vrem investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan pentru a nu muri aceasta zona din punct de vedere economic , turismul se lasa asteptat doar promisiuni electorale iar nivelul de trai ramane scazut .

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *