Mineritul, între greutăți și promisiuni de viitor

Mineritul din Valea Jiului se confruntă cu mari lipsuri. Minerii vorbesc de lipsa materialelor și a investistițiilor, iar conducătorii acestora vorbesc de viitor. De la înființarea Complexului Energetic Hunedoara se fac numai planuri. Până acum s-au concretizat doar cele legate de restrângerea activității. Astăzi, de Ziua Minerului, fiecare are o altă optică despre ceea ce se întâmplă în această industrie.

“Din păcate, mineritul a devenit o meserie foarte grea, o meserie care își ia tributul aproape în fiecare an. Este greu să fii miner în ziua de azi, iar mineritul din cauza lipsei materialelor șI a lipsei investițiilor este o meserie foarte, foarte grea. Viitorul îl văd sumbru. Se pare că anul acesta mina Lupeni se va închide în luna decembrie șI nu știu ce se va întâmpla cu municipiul Lupeni fără această mină. Sper ca cele două mine considerate viabile, cineva să aibă grijă de ele, să investească bani ca ele să poată să meargă mai departe”, a declarat Cristian Roșu, vicepreședinte al Sindicatului Muntele.

De cealaltă parte, conducerea Complexului Energetic Hunedoara vorbește despre planuri de viitor. Se discută, în continuare, de retragerea minelor Lupeni și Lonea din programul de închidere. Asta deși, deocamdată, nu există nicio bază legală.

“Mineritul sper să nu se termine nici la Lonea, nici la Lupeni și nici în Valea Jiului pentru că Valea Jiului înseamnă doar minerit. Noi lucrăm la un program, dacă o să reușim va continua mineritul și la Lupeni și la Lonea. Există posibilități, am identificat sursele necesare, materialele sunt făcute, sunt trimise la forurile superioare, așteptăm rezultate și clarificări dacă mai este necesar. Noi avem probleme financiare, dar minerilor nu le lipsesc materialele de bază. Toate au fost aduse și acum abatajele sunt într-o stare bună”, a declarat Samuel Dioane, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.

Tot de planuri de viitor privind deschiderea unor noi capacități de producție spune directorul general al CEH. Minele Livezeni și Vulcan, considerate viabile, ar putea beneficia de investiții.

“Noi capacități de producție se vor deschide la mina Vulcan și mina Livezeni cât de curând. La mina Vulcan, estimăm până la finele anului, iar la mina Livezeni noile capacități de producție vor fi deschise până la jumătatea anului 2019”,  a mai spus sursa citată.

Mina Lupeni se va închide în acest an, conform programului agreat de Comisia Europeană. Conducerea administrației locale va rămâne odată cu închiderea minei fără cel mai mare angajator din localitate. Nu acceptă însă această idee.

“Mineritul nu trebuie să se restrângă pentru că reprezintă istoria zonei. Nu trebuie să gândim într-un astfel de sens. Noi, fără istorie, nu putem să trăim. Să nu uităm că mineritul a dezvoltat Valea Jiului. Noi, ca și conducători ai municipiului încercăm să găsim și alte alternative pentru a putea să dezvoltăm zona. În primul rând, trebuie să păstrăm locurile de muncă pe care le avem, dar să dezvoltăm și altele noi”,  a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

În locul mineritului nu s-a pus nicio altă alternativă. De ani de zile se vorbește de turism, însă deocamdată acest sector nu poate absorbi toată forța de muncă din Valea Jiului.

 

 

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *