Mineritul, specializare de viitor la Universitatea Petroșani

Mineritul nu înseamnă doar Valea Jiului. Facultatea de Mine din cadrul Universității din Petroșani are o istorie îndelungată și recunoscută pe plan mondial. Tehnologiile modern, absolute indispensabile în zilele noastre, precum telefonul sau calculatorul au nevoie de material care se exploatează din diferite medii. Asta înseamnă minerit și implicit viitor. Chiar dacă Facultatea de Mine din Petroșani este oarecum asemuită cu mineritul din Valea Jiului, specialiștii care termină studiile aici pot lucra oriunde pe plan mondial în domeniul minier.

Mineritul actual nu mai trebuie gândit ca mineritul convențional prin care doar trebuie să scoatem cărbunele de la sute de metri din subteran. Mineritul nu este doar carbonifer, dar și acesta poate avea afinități noi în sensul că cărbunele prin tehnologiile noi poate fi lichefiat, poate fi gazificat și extras sub această formă și folosit ca și combustibil mai puțin poluant. Cărbunele mai înseamnă și lignit din BAzinul Olteniei, care se extrage de la suprafață. Mineritul înseamnă sare, tot felul de materiale de construcții. Mineritul înseamnă cupru, sulf, puțin uraniu, minerale. Mai nou, mineritul înseamnă reanalizarea și reprocesarea haldelor de steril de acum 60-70-80 de ani, care la vremea respectivă nu erau rentabile, unde se găsesc o serie de substanțe minerale utile și prețioase, căutate în această perioadă a digitalizării. Tot ceea ce avem acum, de la telefonul mobil, la computere se bazează pe alte metale care acum 100 de ani nu erau considerate metale și nu erau luate în seamă. Din acest punct de vedere, mineritul poate fi și trebuie să fie atractiv. Mai avem idea, că trebuie să redăm fostele zone miniere naturii și atunci trebuie să gândim la ecologizarea acestor zone, dar după ce folosim o parte din iazuri sau haldele de steril pentru a nu pierde o serie de metale care se pot exploata cu actualele tehnologii”, a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității Petroșani.

Universitatea din Petroșani reprezintă o parte integrantă a comunității academice internaționale, împărtășind crezul în aceleași valori morale, educaționale, științifice și culturale. În condițiile fenomenului de globalizare, Universitatea din Petroșani este preocupată de întărirea participării la schimbul internațional de valori, iar ca urmare a prestigiului de care se bucură, actualmente există programe de colaborare cu peste 18 universități din Europa, America, Asia și Africa.

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *