Ministerul Agriculturii dă vineri startul plăţilor în avans pentru schemele de plăţi directe şi pentru măsurile de dezvoltare rurală

Ministrul Agriculturii Adrian Oros a declarat că ministerul va începe vineri plăţile în avans pentru schemele de plăţi direcţi şi pentru măsurile de dezvoltare rurală. „Avem alocată suma de 1,94 miliarde de euro, asigurată din bugetul Ministerului. Sunt 826.964 de beneficiari pentru o suprafaţă de 9,81 milioane hectare”, a completat Oros.

„În data de 16 octombrie, practic, mâine noapte, la ora 00.00, Ministerul Agriculturii dă startul plăţilor în avans atât pentru schemele de plăţi directe, cât şi pentru măsurile de dezvoltare rurală. Avem alocată suma de 1,94 miliarde de euro, asigurată din bugetul Ministerului. Sunt 826.964 de beneficiari pentru o suprafaţă de 9,81 milioane hectare”, a afirmat Adrian Oros, miercuri la începutul şedinţei Guvernului.

Întrebat de premier la ce curs de schimb sunt efectuate plăţile directe, Adrian Oros a răspuns: „Pentru plăţile directe, unde nivelul avansurilor va fi de 70%, plăţile se fac în lei la cursul de 4,87 pentru un euro stabilit de Banca Centrală Europeană, la data de 30 septembrie. Pentru măsurile din PNDR pe care le implementăm prin APIA, unde avansurile sunt până la 85%, plăţile se fac în lei la cursul de 4,78 lei pentru un euro stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 31 decembrie 2019. Noi până în 5 decembrie plătim toate avansurile, după care plătim diferenţa. Avansul fiind 70% la plăţile directe şi 85% la fondul FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală – n.r.)”.

El a precizat că 91.600 de fermieri au avut culturile afectate de seceta din primăvară şi în total au fost afectate 1,21 milioane hectare dintre care peste 700.000 au fost culturi de porumb.

„Pentru pagubele produse de secetă la culturile din primăvară, comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor au centralizat informaţiile. Avem rapoartele de sinteză. Sunt afectate 1,21 milioane hectare din care peste 700.000 de hectare  porumb. Sunt afectaţi 91.600 de fermieri. Identificăm  sume şi soluţii pentru ca aceşti fermieri să fie despăgubiţi. De asemenea, în această perioadă plătim scheme de compensarea a pierderilor datorate evoluţiei pandemiei. Şi aici utilizăm bani europeni 150 milioane de euro şi 1,4 miliarde lei din bugetul naţional, astfel încât am acoperit toată paleta din agricultură şi industria alimentară. Aceste proceduri se desfăşoară în această perioadă şi vor continua şi în luna noiembrie”, a completat Oros.

 

news.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *