Ministerul Dezvoltării a semnat trei contracte de peste 2 milioane de euro

Ministerul Dezvoltării a semnat marţi trei contracte de finanţare, în valoare totală de peste 2 milioane de euro, în cadrul programelor de cooperare teritorială România – Ucraina şi România – Republica Moldova, pentru modernizarea sistemului medical de urgenţă, achiziţionarea unor echipamente pentru intervenţii în situaţii de urgenţă şi eficientizarea pieţei muncii, arată un comunicat de presă al instituţiei.

Proiectul ”Îngrijirea de urgenţă a copiilor din regiunea transfrontalieră România – Ucraina”, în valoare totală de 1.321.412 euro, are ca beneficiar lider Spitalul Clinic pentru Copii din Cernăuţi şi, ca partener, Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava şi prevede, în principal:

– renovarea şi dotarea Departamentului de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic pentru Copii din Cernăuţi;

– achiziţionarea unei ambulanţe complet echipate pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava;

– instruirea personalului medical al celor două spitale în furnizarea de îngrijiri de urgenţă, intervenţii chirurgicale şi îngrijiri medicale conexe copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani, cu accent special pe copiii cu vârsta de până la un an;

– implementarea unui sistem de telemedicină transfrontalieră între Spitalul Clinic pentru Copii din Cernăuţi şi Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, pentru creşterea calităţii serviciilor medicale”, arată documentul de presă al MDLPA.

De asemenea, proiectul ”Lanţ valoric integrat pentru îmbunătăţirea pieţei muncii”, în valoare totală de 355.470 euro, are ca beneficiar lider Consiliul Raional Ialoveni din Republica Moldova şi, ca parteneri, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iaşi şi Fundaţia EDINFO din Iaşi.

Conform sursei citate, obiectivele acestuia vizează cooperarea regională şi transfrontalieră pentru adaptarea curriculei şcolare urmate de elevi si studenţi, în scopul pregătirii acestora pentru realităţile existente pe piaţa muncii. Implementarea proiectului va influenţa cariera a cel puţin 250 de elevi şi 100 de studenţi de ambele părţi ale graniţei, cu ajutorul şi implicarea a cel puţin 80 de părinţi şi 30 de cadre didactice.

Vor fi organizate traininguri şi workshopuri în cele două state partenere, pentru o mai bună cunoaştere a activităţilor agenţilor economici din zonă şi a necesităţilor acestora legate de piaţa muncii.

În cadrul programului de cooperare România – Republica Moldova, ministrul Dezvoltării a semnat şi contractul privind ”Îmbunătăţirea calităţii şi capacităţii acţiunilor comune de urgenţă în zona transfrontalieră”, în valoare totală de 325.000 euro, care are ca beneficiar lider Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST şi, ca partener, Consiliul Raional Ungheni din Republica Moldova. În cadrul proiectului, vor fi realizate investiţii în echipamente de specialitate pentru intervenţii în situaţii de urgenţă pentru dotarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Ungheni, acţiuni comune pentru prevenirea inundaţiilor, împădurirea/reîmpădurirea malurilor râurilor Prut şi Siret, pentru combaterea efectelor inundaţiilor, precum şi campanii de conştientizare şi încurajare a voluntariatului în vederea implicării în activităţi de prevenţie.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *