Ministerul Economiei vrea să îşi reducă numărul maxim de posturi

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului va fi reformat. Potrivit unui proiect de Hotărâre a Guvernului, se are în vedere reducerea numărului maxim de posturi aprobat de la 839 (exclusiv demnitarii şi cabinetele acestora), din care 123 reţeaua economică externă la 584 (exclusiv demnitarii şi cabinetele acestora), din care 83 reţeaua economică externă.

„Prezentul proiect de act normativ are în vedere reducerea numărului maxim de posturi aprobat de la 839 (exclusiv demnitarii şi cabinetele acestora) din care 123 Reţeaua Economică Externă la 584 (exclusiv demnitarii şi cabinetele acestora) din care 83 Reţeaua Economică Externă. Reducerea numărului de funcţii publice de conducere de la 97 la 59,  s-a facut cu încadrarea în maximum 12% din numărul total de posturi conform art. 391 din O.U.G 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare; reorganizarea biroului informaţii clasificate şi structură de securitate la nivel de compartiment, reorganizarea direcţiei relaţia cu Parlamentul sindicatele şi patrontele la nivel de serviciu, reorganizarea Direcţiei de Comunicare şi Protocol  în serviciul de comunicare şi protocol, reorganizarea direcţiei resurse umane la nivel de direcţie generală. De asemenea în cadrul ministerului se desfiinţează reprezentanţele teritoriale asa cum sunt prevăzute la articolul 4 alin.(8) litera H pct. (12) din Hotărârea Guvernului nr. 315/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului”, arată nota de fundamentare.

Potrivit acesteia, organizarea noii structuri si infiinţarea unui nou nivel ierarhic va fi acoperită integral printr-un ansamblu de modificări organizatorice la nivelul instituţiei, astfel încât impactul financiar rezultat asupra cheltuielilor de personal să se încadreze în limitele bugetare aprobate de ordonatorul principal de credite.

„Ministerul Economiei va fi reformat, într-unul dintre cele mai importante eforturi de tăieri de posturi din rândul instituţiilor statului din ultimii zeci de ani. Reducem 39% din funcţiile de conducere şi 30% din cele de execuţie, printr-un plan pe care l-am pus la punct săptămânile acestea. Actualul Minister al Economiei este rezultatul multiplelor despărţiri şi comasări de ministere. Ministere inutile create numai pentru a oferi sinecuri în negocieri politice. De aceea, ministerul economiei a ajuns să aibă foarte multe structuri şi, mai ales, foarte mulţi şefi. Statul român e masiv supra-dimensionat. Mai grav, în ultimii ani numărul de bugetari şi de instituţii noi în România a tot crescut. De ce? Pentru că fiecare politician a vrut să-şi crească puterea, posturile şi bugetul la dispoziţie pe spatele contribuabilului. De aceea cheltuielile statului au tot crescut. De aceea am ajuns să avem mii de structuri, instituţii şi agenţii inutile. Le cunoaştem bine pe câteva dintre ele: institute ale levantului, academii de cercetare, agenţii fără număr şi pentru orice motiv, etc. Sunt efectiv sute de astfel de structuri înfiinţate doar pentru a da posturi de conducere unor personaje conectate politic şi pentru a salariza activ de partid. Toate acestea din banii noştri”, scrie ministrul Claudiu Năsui pe Facebook.

Oficialul adaugă că a venit vremea ca statul să fie reformat.

„Nu este nevoie de atâţia şefi şi directori în Ministerul Economiei. Avem nevoie de un stat mic şi concentrat pe ce trebuie să facă. Unul care să genereze cheltuieli mai mici pentru contribuabili şi birocraţie mai puţină. Prin această reorganizare reducem funcţiile redundante şi departamentele care nu şi-au arătat niciodată utilitatea. România va fi puternică în momentul în care politicienii realizează că banii contribuabililor sunt sacri. Nu avem voie să-i risipim. Mai ales când statul ne ia jumătate din salariu, iar asta fără să punem la socoteală TVA şi accize. Dacă vrem să reducem povara fiscală, mai ales pe muncă, trebuie să reformăm statul şi să îi reducem cheltuielile”, mai scrie Năsui.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.