Ministerul Fondurilor Europene: 4 miliarde de euro pentru viitorul Program Operaţional de Sănătate

Ministerul Fondurilor Europene a anunţat că primele 54 de cereri în valoare de 163 de milioane de euro au fost deja aprobate, restul proiectelor europene fiind în diverse etape avansate ale procesului de evaluare. Programele Operaţionale viitoare vor fi multifond pentru a putea răspunde nevoilor complementare ale proiectelor, precizează instituţia, într-un comunicat de presă. Miercuri s-a încheiat apelul dedicat unităţilor spitaliceşti ce pot fi dotate cu echipamente medicale necesare în creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19.

„Lansat pe 15 mai cu o alocare iniţială de 350 de milioane de euro din Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), apelul s-a bucurat de un interes foarte mare din partea unităţilor spitaliceşti care au înţeles oportunitatea finanţării atât în lupta actuală cu virusul, cât şi în vederea dotării pentru a fi pregătite în eventualitatea unui nou val pandemic”, arată MFE, într-un comunicat de presă remis vineri News.ro.

Din cele 297 de proiecte în valoare de aproximativ 1,271 miliarde de euro, în ultima zi au fost încărcate 57 de cereri de finanţare în sistemul electronic MySMIS, oficialii Ministerului Fondurilor Europene luând în calcul suplimentarea bugetului prin intermediul facilităţii REACT-EU.

„Deşi apelul a început timid în luna mai, instituţiile sanitare au înţeles treptat oportunitatea utilizării banilor europeni pentru dotarea cu echipamente medicale şi de protecţie, inclusiv pentru activitatea viitoare. Şi, cel mai important, au căpătat încredere văzând că mecanismul de finanţare funcţionează, este mai suplu decât în mod normal, iar echipele mixte din Ministerul Fondurilor Europene şi din ministerul Sănătăţii oferă sprijinul promis. Cu alte cuvinte, două sunt câştigurile în urma acestei finanţări care a depăşit cu 363% alocarea iniţială: pe de o parte potenţialii pacienţi au la dispoziţie spitale care încep să fie utilate modern, pe de alta, beneficiarii, adică reprezentanţii unităţilor spitaliceşti, au căpătat încredere în accesarea banilor europeni”, a explicat ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloş.

MFE reaminteşte că, pentru a sprijini spitalele COVID-19 să depună repede cereri de finanţare în cadrul acestui apel, instituţia a organizat o dezbatere de peste 4 ore la care au participat reprezentaţii a peste 80 de unităţi sanitare, în timpul căreia au fost oferite toate informaţiile necesare la acel moment. Suplimentar, echipa IT din cadrul Ministerului Fondurilor Europene a oferit asistenţă tehnică în 4 unităţi sanitare mari şi telefonică altor 8, precum şi suport on-line spitalelor care au solicitat acest lucru pentru a le sprijini în depunerea cererilor de finanţare în sistemul informatic MySMIS.

4 miliarde de euro pentru viitorul Program Operaţional de Sănătate

Pentru viitorul exerciţiu financiar, România are în premieră un Program Operaţional dedicat sănătăţii în valoare de 4,068 miliarde euro, din care fonduri europene de 2,882 miliarde euro.

O altă inovaţie, necesară pentru eficienţa proiectelor europene, o reprezintă faptul că Programul Operaţional Sănătate este un program multifond, banii fiind alocaţi atât din Fondul European de Dezvoltare Regională, cât şi din Fondul Social European+ (FSE+). Programul vine cu o nouă abordare, inovativă, atât prin tipologia investiţiilor propuse, dar şi prin modul de grupare a intervenţiilor care va facilita accesul atât la investiţii în infrastructură şi dotări, cât şi la măsuri soft.

Bugetul total de 4,068 miliarde euro alocat POS 2021-2027 va fi direcţionat către următoarele priorităţi:

  • Investiţii pentru construirea spitalelor regionale şi infrastructuri spitaliceşti noi, cu impact teritorial major – 1,28 miliarde euro (FEDR, FSE+);
  • Servicii de asistenţă medicală primară, comunitară şi servicii oferite în regim ambulatoriu – 235 milioane euro (FEDR, FSE+);
  • Servicii de reabilitare, paliaţie şi îngrijiri pe termen lung, adaptate fenomenului demografic de îmbătrânire a populaţiei şi profilului epidemiologic al morbidităţii – 200 milioane euro (FEDR, FSE+);
  • Creşterea eficienţei sectorului medical prin investiţii în infrastructură şi servicii – 1,523 miliarde euro (FEDR, FSE+);
  • Abordări inovative în cercetarea din domeniul medical – 411,7 milioane euro (FEDR)
  • Digitalizarea sistemului medical – 214 milioane euro (FEDR);
  • Măsuri care susţin cercetarea, informatizarea în sănătate şi utilizarea de metode moderne de investigare, intervenţie, tratament – 203,5 milioane euro (FEDR, FSE+).

În vederea construirii acestui Program, Ministerul Fondurilor Europene a organizat în data 21 august 2020 o primă consultare publică la care au participat 115 reprezentanţi ai asociaţiilor, fundaţiilor, dar şi ai organizaţiilor din mediul academic de referinţă în domeniu, mai transmite sursa citată.

Seria dezbaterilor publice pe baza cărora se va continua discuţia construcţiei Programului va fi reluată la sfârşitul lunii octombrie, după ce vor fi primite comentariile Comisiei Europene.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.