Ministerul Mediului promovează Retezatul

Zăpada s-a așternut peste Retezat. Ministerul Mediului promovează zona prin imagini. Astfel, au fost postate două fotografii, în care se văd primele căderi timide de zăpadă pe Vârfurile Păpușa, Păpușa Mică, Ciomfu Mare, Valea Mării și Custura. Fotografiile sunt realizate Claudia Dănău, biolog la Administrația Parcului Național Retezat(APNR).

Imaginile au fost realizate în cadrul unei ture de monitorizare în Parcul Național Retezat, din luna decembrie 2020. În Parcul Naţional Retezat sunt 50 de vârfuri cu o altitudine de peste 2000 de metri. Cel mai înalt este Peleaga, 2509 m, fiind îndeaproape urmat de vârful Păpușa, 2508 m.

„Vârful Retezat este cel mai cunoscut datorită formei sale „tăiate“, fiind vizibil din toată Țara Haţegului, dar ca altitudine este doar al treilea vârf din masiv, 2482 m, ne spune Lucia Ursu, de la APNR. Vârful Retezat are și o legendă frumoasă, care spune că acest vârf a apărut datorită unui flăcău viteaz. Demult, tare demult, în locul unde azi e Țara Haţegului, trăiau niște uriași. Unul dintre ei, cam hoţ de felul lui, cobora în sate și fura vitele oamenilor. Mulţi feciori și-au pierdut viaţa încercând să-l oprească, dar au fost răpuși de uriaș.  Într-un târziu, un voinic a reușit să-l dovedească pe uriașul cel rău. Ca să fie sigur că acesta nu supravieţuiește, flăcăul i-a tăiat capul. În acel moment, s-a întâmplat o minune și uriașul s-a prefăcut într-o stâncă imensă „fără cap“ (Retezatul).  Mâna i-a căzut printre munţi și s-a prefăcut în apă. Podul palmei sale s-a transformat în lacul Bucura, iar degetele în lacurile Slăvei, Lia, Ana, Viorica și Zănoaga”, arată Ministerul Mediului.

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *