Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 8 unităţi mobile care vor fi utilizate în programul de screening pentru cancerul de col uterin

Ministerul Sănătăţii anunţă că a achiziţionat 8 unităţi mobile care vor fi utilizate în programul de screening pentru cancerul de col uterin, program care beneficiază de finanţare de 47 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile. Unităţile mobile urmează să fie livrate către şapte centre din toată ţara, pentru a facilita accesul la program al femeilor din zonele defavorizate.

Ministerul Sănătăţii (MS), prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale (UMPBM) „Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar”, finanţat prin Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), a achiziţionat 8 unităţi mobile (autospeciale) pentru depistarea cancerului de col uterin, complet utilate şi dotate, se arată într-un comunicat de miercuri al MS.

Autospecialele au fost achiziţionate pentru a creşte capacitatea tehnică a reţelei naţionale de screening în vederea îndeplinirii programului naţional de testare a cancerului.

„Aceste 8 unităţi vor consolida programul naţional de screning pentru cancer de col uterin şi vor facilita accesul la program pentru femeile din zonele defavorizate”, arată MS.

Autospecialele vor fi livrate către şapte centre naţionale, în cursul acestei săptămâni, urmând ca, după finalizarea procedurilor de înmatriculare şi stabilirea cadrului general de funcţionare, să se înceapă campanii regionale de testare.

Unităţile sanitare beneficiare care participă la campania naţională pentru depistarea cancerului de col uterin şi către care sunt destinate aceste autospeciale sunt: Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judeţean Mureş, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” din Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Institutul Regional Oncologic Iaşi (2 bucăţi), Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti, Institutul Naţional Pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” Bucureşti.

Ministerul Sănătăţii a început implementarea a 7 programe de screening, în cadrul unui proiect care beneficiază de finanţare europeană nerambursabilă în valoare de 193 de milioane de euro, care vor fi utilizate pentru consolidarea programului naţional de screening şi a capacităţii tehnice a sistemului de sănătate de a furniza servicii medicale preventive.

Cele şapte programe sunt: depistarea precoce, diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, screening pentru cancer de col uterin, cancer de sân, cancer colorectal, hepatită, screening cardiovascular şi programe destinate gravidei şi copilului.

Etapa I a acestor proiecte se află în derulare, urmând ca activitatea propriu-zisă în cadrul proiectelor finanţate din fonduri structurale să înceapă către sfârşitul anului sau începutul anului 2019.

Programul de screening pentru cancer de col uterin beneficiază de finanţare în valoare de 47 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile.

De asemenea, pentru creşterea în continuare a capacităţii tehnice a centrelor regionale pentru cancer, se are în vedere iniţierea unei proceduri de achiziţie de echipamente medicale destinate dotării centrelor regionale de patologie şi citologie.

 

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.