Ministerul Transporturilor propune modificări semnificative ale Regulamentul de funcționare pentru cele mai spectaculoase drumuri montane

Ministerul Transporturilor a lansat un proiect ambițios de modificare a Regulamentului de funcționare pentru două dintre cele mai iconice drumuri montane ale țării, Transfăgărășan și Transalpina. Propunerile vizează permiterea redeschiderii temporare a sectoarelor de altitudine ale acestor drumuri, care sunt obișnuit închise între 20 octombrie și 30 iunie, în funcție de condițiile meteorologice.

Potrivit proiectului, o comisie tehnică formată la nivelul Direcțiilor Regionale de Drumuri (DRDP București și Brașov pentru Transfăgărășan, respectiv DRDP Craiova pentru Transalpina) va analiza posibilitatea redeschiderii temporare a acestor tronsoane în perioade cu condiții meteorologice favorabile. Această inițiativă are potențialul de a extinde accesul la aceste rute montane, care sunt importante atât din perspectiva turismului, cât și ca variante de circulație între diferite regiuni ale țării.

Proiectul de modificare propune o abordare flexibilă, permițând redeschiderea temporară a sectoarelor închise în cazul îmbunătățirii semnificative a condițiilor meteorologice după data obișnuită de închidere a circulației.

În paralel, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a demarat un studiu de modernizare pentru celebrul drum montan Transfăgărășan, recunoscut ca una dintre cele mai frumoase șosele din lume.

În prezent, șoferii care încalcă restricțiile de circulație pe aceste tronsoane închise sunt avertizați, iar nerespectarea acestora poate duce la reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 60 de zile.

Ministerul Transporturilor încurajează participarea publicului la consultările privind aceste propuneri, evidențiind importanța unei abordări echilibrate între siguranța rutieră și accesibilitatea căilor montane spectaculoase din România.

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *