Ministrul Afacerilor Interne a cerut Jandarmerei să retragă propunerile privind desfăşurarea adunărilor publice

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a transmis că propunerile Jandarmeriei privind regulile de desfășurare ale adunărilor publice nu sunt asumate de Guvern și a solicitat ca acestea să fie retrase.

Ion Marcel Vela: „Aceste propuneri nu sunt asumate la nivelul MAI și nici la nivelul Guvernului României. Jandarmeria nu are atribuții de a iniția proiecte de legi, iar documentul expus nu este un proiect de lege al MAI. Este un document de lucru inițiat de parlamentari cu unele propuneri tehnice pe care Jandarmeria le-a adus în atenție atunci când s-a pus în dezbaterea participanților în cadrul unor întâlniri informale. Am dispus Jandarmeriei să retragă toate punctele de vedere avansate în cadrul acestor întâlniri informale. Voi milita pentru dreptul la exprimare și libera opinie a fiecărui cetățean.”

 Jandarmeria a prezentat unei comisii parlamentare și mai multor ONG-uri propuneri pentru reglementarea protestelor și adunărilor publice, care comportă o serie de aspecte controversate. Printre prevederi se numără interdicția de „a perturba” activitatea instituțiilor publice, de a defăima țara sau națiunea sau aceea de a scanda lozinci jignitoare ori vulgare, inclusiv pe rețelele sociale. Protestatarii riscă amenzi chiar și de 5.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *