Ministrul Educației anunţă că joi vor ajunge în şcoli primele teste pe bază de salivă

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că primele teste rapide din salivă pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 vor ajunge joi în teritoriu şi face apel ”la responsabilitate şi bună credinţă” din partea părinţilor, acolo unde testarea nu se va realiza la şcoală, ci la domiciliile copiilor.

Sorin Cîmpeanu a anunţat că datele primite de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă arată că în cursul zilei de joi vor fi distribuite în teritoriu 6,5 milioane de teste în două tranşe, dintr-un total de 12 milioane de teste contractate în primul lot.

„Termenele de livrare au fost 24 noiembrie, 2 decembrie şi 9 decembrie, din motive obiective termenul de 24 noiembrie a suferit o întârziere de o zi, să sperăm că nu vom avea întârzieri pentru următoarele livrări planificate”, a declarat, joi, ministrul Educaţiei.

Întrebat cine va aplica testarea, acesta a arătat că acolo unde cadrele didactice doresc, iar infrastructura şcolii permite, testarea se va face în şcoli, în timp ce acolo unde şcoala decide să nu administreze testele în şcoală, testarea se va face la domiciliu, sub supravegherea unui adult.

Ministru invocă un studiu în care 94% dintre cadrele didactice ”nu se simt confortabil” să administreze testele, el considerând că cifra reală nu este atât de mare.

Cîmpeanu admite că autorităţile nu au posibilitatea de a se asigura în privinţa realităţii rezultatelor testelor făcute acasă.

„Neexistând obligativitatea testării, nu există posibilitatea de a ne asigura. Ce putem noi să facem, apel la responsabilitate pentru a se administra aceste teste, pentru a se anunţa în timp şi corect rezultatul acestor teste, pentru că este interesul fiecărui copil şi fiecărui părinte şi, de asemenea, împreună cu Ministerul Sănătăţii, vom găsi foarte rapid, până când vor fi administrate primele teste, o cale de a promova simplitatea acestei administrări prin mesaje video uşor de înţeles”, a adăugat Cîmpeanu.

Acesta a menţionat că universităţile de medicină şi farmacie s-au oferit să sprijine ”cu un minim instructaj” administrarea acestor teste.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *