Ministrul Finanţelor Publice: „Fitch a menținut rating-ul de țară pentru România”

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat, vineri seară, că agenţia de rating Fitch a menţinut ratingul de ţară al României. ”În plus, agenţia de rating spune foarte clar că PNL nu creşte taxe în 2021”, anunţă ministrul de Finanţe.

„Victorie! Fitch a menţinut rating-ul de ţară al României”, a scris, vineri seară, pe Facebook, Florin Cîţu.

Acesta arată creprezentanţii agenţiei de rating au apreciat soluţiile pentru reducera deficitului, care nu includ creşteri de taxe.

„În plus, agenţia de rating spune foarte clar că PNL nu creşte taxe în 2021 :«The ruling centre-right PNL administration has pledged to focus on efficiency and targeted measures rather than tax increases to reduce the deficit (Guvernul PNL s-a angajat să se concentreze mai degrabă pe eficienţă şi pe măsuri specifice decât pe creşteri de impozite pentru a reduce deficitul – n.r)»”, a mai scris Cîţu.

Acesta a anunţat că va oferi în curând mai multe detalii.

Fitch anunţă că a confirmat ratingul pe termen lung în valută străină al României la „BBB-” cu o perspectivă negativă. „Perspectivele negative ale României reflectă slăbirea finanţelor publice din cauza politicilor prociclice din ultimii ani şi a impactului pandemiei coronavirusului asupra performanţei economice şi fiscale. Deşi Fitch se aşteaptă ca economia să îşi revină din 2021, incertitudinea cu privire la evoluţiile politice, combinată cu reapariţia infecţiilor coronavirus interne şi globale, continuă să afecteze perspectivele economice şi fiscale”, arată agenţia. Fitch prognozează că deficitul administraţiei publice va ajunge un maxim istoric de 9,5% din PIB până la sfârşitul anului (de la 6,4% estimat în septembrie şi comparativ cu proiecţia bugetară revizuită de 8,6%), deoarece cheltuielile cresc rapid pentru a ajuta la combaterea pandemiei coronavirusului. De asemenea, reflectă impactul creşterii pensiei din septembrie, care a fost oricum redusă de la 40% până la 14%, şi accelerarea cheltuielilor de capital.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat, miercuri seară, la începutul şedinţei de Guvern, că Agenţia de rating Moody’s – prima dintre agenţiile de profil care a finalizat raportul pentru România – a menţinut ratingul ţării noastre, apreciind decizia Guvernului de la Bucureşti de a nu majora cu 40 de procente valoarea punctului de pensie.

”În această perioadă, toate cele trei agenţii de rating – Moody’s, Fitch şi Standard&Poor’s – fac evaluarea ratingului de ţară pentru România. Prima dintre cele trei a fost Moody’s care a menţinut ratingul de ţară pentru România. În raportul de evaluare se spune foarte clar că în acest an Guvernul a reuşit să câştige încrederea, atât a pieţelor financiare, cât şi a instituţiilor de rating, prin măsurile pe care le-a luat. A fost o discuţie despre ce se întâmplă cu punctul de pensie şi au apreciat decizia luată de acest guvern dar, cel mai important, în finalul raportului se spune foarte clar că menţinerea ratingului de ţară în viitor depinde foarte mult de continuitatea acestor politici responsabile implementate de Guvern în anul 2020.”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, miercuri seară, în debutul şedinţei de Guvern.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, se aşteaptă ca agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) să păstreze rating-ul României în decembrie, menţionând că obiectivul său este ca ţara să treacă la o perspectivă stabilă pentru economie.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.