Ministrul Muncii afirmă că, doar o parte din români reveniţi din străinătate s-au înscris în sistemul de şomaj

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că, în condiţiile în care se estimează că un milion de români care au lucrat în străinătate înainte de izbucnirea pandemiei au revenit în ţară, doar 129.000 s-au înscris în sistemul de şomaj din România şi nu toţi aceştia primesc indemnizaţii. Turcan adaugă că nici facilităţile oferite de Guvern angajatorilor care introduc în câmpul muncii români reveniţi din străinătate nu au fost foarte accesate.

 

Ministrul Muncii a afirmat că nu există date certe cu privire la numărul românilor plecaţi la muncă în afara ţării, însă studii şi date primite de la frontieră estimează că un milion de oameni au revenit în ţară după debutul crizei sanitare, însă puţini dintre ei s-au înregistrat ca şomeri.

„Noi estimăm anul acesta că în activităţi sezoniere vor pleca undeva între 670.000 şi 700 şi ceva de mii de oameni. Asta înseamnă că mai există aproximativ 300 de mii de oameni care posibil s-au întors, însă nu toţi sunt înregistraţi în sistemul de şomaj. Dimpotrivă, un lucru surprinzător: noi am avut măsuri active pentru cei care au fost concediaţi abuziv în străinătate – de exemplu peste 50 de ani sau între 18 şi 24 de ani – să poată să fie stimulat angajatorul să-i atragă în piaţa muncii, însă nu a fost foarte accesată această măsură şi de aceea în sistemul de şomaj în momentul de faţă avem înregistraţi aproximativ 129.000, dintre care indemnizaţi mult mai puţin. Deci undeva cred că sunt vreo 200.000 de români care nici nu s-au înregistrat în sistemul de şomaj, nici nu s-au reîntors în străinătate. Aşadar este loc de integrarea lor pe piaţa muncii”, a declarat Raluca Turcan, miercuri seară, la Digi 24.

Ea a precizat că în special angajatorii din sistemul ospitalităţii se plâng că nu au forţă de muncă.
„Dacă stai de vorbă cu cei din HoReCa îţi spun acum: nu avem forţă de muncă, toţi au plecat cu activităţi sezoniere în străinătate, mai ales după ce au fost diminuate sau eliminate restricţiile”, a afirmat Turcan.
Ministrul consideră că rezolvarea problemei privind forţa de muncă stă în dezvoltarea economiei.
„În perspectivă, soluţia nu este una pe care să vină să o inventeze un politician sau altul. Soluţia este una singură: atragerea de investiţii cu plusvaloare mare în ţară, care să creeze mai multe joburi mai bine plătite. Ministerul Muncii, singur, nu poate să facă lucrul acestea. Aici este nevoie de un efort guvernamental de deschidere spre spaţiul investiţional, de credibilizare în ochii investitorilor străini astfel încât aceştia să-şi mute afaceri mai bine plătite în ţară”, a adăugat Turcan.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *