Ministrul Turismului: Agenţiile de turism vor declara trimestrial sumele încasate în avans de la turişti

Agenţiile de turism organizatoare vor declara trimestrial sumele încasate în avans de la turişti şi vor depune o declaraţie în acest sens pentru a avea o evidenţă transparentă a nivelului de încasări, spune ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, care dă asigurări că nu se va închide nicio agenţie din cauza apariţiei fondului de garantare din turism.

”Legea privind garantarea pachetelor de servicii turistice reprezintă temeiul legal primar, temei ce va fi urmat de normele de aplicare, sub formă de Hotărâre de Guvern. Doar agenţiile de turism organizatoare care obţin pentru prima oară o licenţă vor suporta contribuţia iniţială, iar nivelul nu poate fi mai mic de 2.000 de euro. Agenţiile de turism organizatoare vor declara trimestrial sumele încasate în avans de la turişti şi vor depune o declaraţie în acest sens pentru a avea o evidenţă transparentă a nivelului de încasări, pe baza căreia se va calcula cuantumul contribuţiei la fond. Nu se va închide nicio agenţie din cauza apariţiei acestui fond”, afirmă ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, într-un comunicat.

El menţionează că prioritatea numărul 1 a Ministerului Turismului este siguranţa turistului român.

”În acest sens, avem nevoie de un sistem de garantare pentru pachetele de servicii turistice corect, unitar şi eficient, care să suporte inclusiv costurile de repatriere, în cazul apariţiei unor situaţii neprevăzute. Este obligaţia statului român să vină cu măsuri specifice, având în vedere că nu s-a realizat nimic de mai bine de 20 de ani în acest domeniu”, adaugă Dobre.

Luni a avut loc o dezbatere publică, condusă de ministrul Turismului, cu reprezentanţii Asociaţiei Profesioniştilor de Turism din România (APTR), pe tema Fondului de garantare a pachetelor turistice, întâlnire la care a participat şi directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Alexandru Petrescu.

Ministrul Turismului a punctat faptul că Legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2017 pentru modificarea Ordonanţei nr. 107/1999 a venit în contextul necesităţii transpunerii Directivei Europene 90/314/CEE, termenul de remediere a deficienţelor constatate de Comisia Europeană fiind 31.12.2017.

”Legea reprezintă temeiul legal primar, acţiune premergătoare realizării normelor de aplicare ce vor fi supuse şi dezbaterii publice, concretizate ulterior sub formă de Hotărâre de Guvern. Normele de aplicare vor reglementa aspectele privind mecanismul de funcţionare şi administrare a Fondului de garantare şi vor fi dezvoltate de Ministerului Turismului şi de FNGCIMM”, informează ministerul.

Reprezentanţii APTR au precizat faptul că sunt în totalitate de acord cu instituirea acestui fond, însă consideră ca fiind necesare completări.

Ministrul Turismului a evidenţiat faptul că Hotărârea de Guvern ce va conţine normele de aplicare ale legii se află în stadiul de proiect prioritar intern, în acest demers toţi factorii implicaţi fiind consultaţi, cu respectarea în totalitate a procesului de transparenţă decizională.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *