Mircea Ioan Moloț își arată mușchii

Deranjat de o scrisoare deschisă care nu îi era adresată, Mircea Ioan Moloț a declarat ieri într-o conferință de presă că s-a simțit vizat de acuzele aduse de deputatul Laurențiu Nistor. Citind printre rânduri președintele ALDE a spus că problemele adresate deputatului liberal Lucian Heiuș se puteau exprima într-o telegrama deschisă, pe când cele referitoare la administrația liberală dezastruoasă a județului Hunedoara și care înseamnă 90% din conținutul scrisorii, vizează perioada în care el a fost președintele Consiliului Județean Hunedoara. Așa că printr-o succintă prezentare, doar cu fapte care i-au convenit, anunțând că nu răspunde punctual, a explicat că din 2004 până în 2014 (perioadă în care a administrat județul) s-au asfaltat multe drumuri, s-au reabilitat multe biserici, dar și multe cămine culturale și terenuri de sport în comune, pentru ca tinerii să aibe ce face în timpul liber. A mai vorbit domnul Moloț despre interesul turiștilor pentru obiceiurile și datinile locului și bineînțeles și-a prezentat realizările în domeniu, exemplificând cu reabilitarea multor cămine culturale unde își desfășurau activitatea ansambluri de cântece și dansuri. Astăzi, în aceste cămine culturale se organizează nunți, botezuri, pomeni și din când în când cu ocazia sărbătorilor câte un spectacol.

A mai subliniat că din cei 12 ani la care se referă deputatul Nistor, cam 60% din timp, PNL a format majoritatea în Consiliul Județean împreună cu PSD. Interesant de observat ar fi faptul că domnia sa se află și acum la guvernare tot cu PSD, chiar dacă din partea ALDE. Frustrat că PSD nu îl lasă la butoane se agață de orice ocazie pentru a-și prezenta realizările de care speră să-și mai aducă aminte măcar primarii care au beneficiat de ele. Nu a înțeles că lumea uită astfel la alegerile din 2016 când a contat pe recunoștiința unora rezultatul a fost obținerea unei singure primării și mă refer aici la Geoagiu.

Dacă PSD nu își asumă lucrurile făcute din 2008 până în 2014 împreună cu liberalii, el recunoaște tot ce s-a întâmplat. Mai evidențiază că în acea perioadă nu s-a plâns de greaua moștenire deoarece nu a moștenit nimic.

 Moloț a făcut

Mircea Ioan Moloț amintește că în vara anului 2014 a făcut un bilanț al celor 10 ani de administrare a județului, nu a 100 de zile în care să zică că va face, că va face, că va face, ci unul cu lucruri realizate.

La alegeri a promis că va tranforma județul Hunedoara dintr-unul monoindustrial în unul agroturistic. Așa că s-au făcut investiții în drumuri, apă și canalizare, s-a început un proiect pe mediu prin ecologizarea celor 11 gropi de gunoi, cu stații de sortare, de stocare, cu deponeu. De asemenea a pomenit de rezolvarea problemelor de insecuritate generate de cei aproximativ 45 000 de câini vagabonzi și acest lucru s-a rezolvat, astăzi existând în jur de 1000. Toate pentru a oferi turiștilor condiții civilizate în perioada în care aceștia vizitează județul.

Cultură subfinanțată

Printr-o abordare mediocră și aici putem vedea viziunea persoanei Moloț despre ce înseamnă turismul profesionist și rolul obiceiurilor și datinilor populare atât de căutate și necesare într-o piață turistică. Nici o idee despre evenimente culturale atractive de anvergură care ar putea interesa vizitatorii străini. De altfel aceeași viziune idilico-rurală o întâlnim și la administratorii PSD actuali. Din păcate preocuparea doar pentru momentele tradiționale, care nu prea mai sunt autentice de mult, au vitregit sprijinul pentru organizarea acelor manifestări cu adevărat interesante pentru străini. Parangheliile patriotice cu muzică și dansuri populare, mici, bere și tot felul de tarabe acoperite cu o mulțime de chiciuri nu au cum să rezolve problema agroturismului din județ. Nu cred să fi văzut turiștii străini care să vină special la manifestările tradiționale cunoscute, să se cazeze, să mănânce și să bea apă curată cum zice domnul Moloț. Și toate acestea în defavoarea unor proiecte care nu au beneficiat de suportul financiar și logistic necesar. Să ne aducem aminte că până acum câțiva ani totul se limita la folclor, nici o instituție nu aborda și alte genuri artistice nemaivorbind de sărăcia de fonduri necesare. De altfel repet nici acum sub administrarea PSD lucrurile nu stau altfel. Lumea consumatoare de cultură trebuie să se deplaseze în alte județe pentru a participa la concerte, spectacole de teatru sau diferite festivaluri. Din cauza fondurilor puține nu s-a putut și nu se pot organiza evenimente notabile pentru care să existe interes. Dar dacă vorbim despre manifestări tradiționale vorbim și de un electorat numeros care a fost și este momit la vot prin reprezentările de care vă spuneam. Nici măcar o stagiune de concerte simfonice, concerte lecție, de operă și operetă, de teatru sau festivaluri muzicale nu s-au putut organiza și nu se pot organiza nici acum. Ce facem cu tinerii, ce alternative culturale le oferim? Ca să nu mai vorbim de faptul că, nici el atunci și nici Mircea Bobora acum, nu au distribuit corect finanțările pe legea 350/2005, cea mai mare parte ajungând la culte și cel mai concludent exemplu este cel din 2018 cu 200.000 lei la Cultură, 200.000 lei la tineret, 700.000 lei la sport și 1.900.000 lei la culte.

Fiecare vorbește despre ceea ce îi convine

În scrisoarea adresată de către deputatul PSD Laurențiu Nistor deputatului Lucian Heiuș și de care profită iată astăzi Mircea Ioan Moloț pentru a se lăuda cu realizările lui făcute din bani publici, se vorbește destul de mult despre dezastrul de la Spitalul Județean de Urgență din Deva, dezastru care continuă și astăzi de altfel. Spitalul a fost preluat în administrare de către Consiliul Județean în vara anului 2010. În perioada în care Moloț a fost președintele Consiliului Județean s-au învestit la spitalul județean 26 de milioane de lei. Cam puțin a vorbit Mircea Ioan Moloț despre Spitalul Județean de Urgență din Deva, în schimb a făcut o prezentare generoasă despre drumurile reabilitate în perioada mandatului său de președinte la Consiliul Județean Hunedoara. Drumuri care în mare parte sunt astăzi într-o stare precară și dau aici exemplu drumul de la Sântuhalm la Hunedoara pe care dacă circuli pe banda întâi te simți ca în Oceanul Atlantic. Așa că în urma acestor lucrări în anul 2008 după “ asfaltarea electorală” S.C. Drumuri și Poduri S.A. Hunedoara a intrat în insolvență. Fostul director Ioan Prip a explicat ieri că firma a dat până la urmă faliment din cauza neachitării la timp a facturilor de către primarii care au beneficiat de lucrările realizate, cu întârzieri de sute de zile, dând și un exemplu de întârziere de 999 de zile de la Primăria Lupeni. A mai prezentat câteva situații de întârziere a plății precum Primăria Simeria cu 248 zile, Primăria Deva cu 261 zile. Interesant de știut cum au mai fost apoi acceptați la licitații respectivii când știm că de obicei cei cu datorii sunt respinși. Nu cred că la nivelul conducerii Consiliului Județean nu au existat pârghii pentru rezolvarea acestor datorii, banii fiind împărțiți anual de către administrația județeană.

Analizând acuzele și răspunsul ne dăm seama că în scrisoarea  adresată de către deputatul PSD Laurențiu Nistor către deputatul PNL Lucian Heiuș se vorbește mai mult despre Spitalul Județean de Urgență în timp ce în răspunsul lui, Mircea Moloț se referă mai mult la drumuri. Adică fiecare vorbește despre ce îi convine.

Reiese clar că Mircea Ioan Moloț, președintele Organizației Județene ALDE se plasează în această conferință de presă în altă tabără față de PSD cu care este în alianță și observăm că a profitat de acest moment pentru a se lauda cu ce a făcut el pe vremea lui. Vreme care a trecut.

 

Mircea GOIAN

Un comentariu la „Mircea Ioan Moloț își arată mușchii

  • 29 octombrie 2018 la 0:20
    Permalink

    Domnul mircea ioan moloț ce a făcut la revoluție?a participat?nu a participat?sunt curios și nu știu cum să aflu…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.