Ruxandra Oiegar – decebalista admisă la medicină înainte de a da BAC-ul

Nu există bucurie mai mare decât să vezi tineri care cresc frumos. Lucrul acesta ne face să ne simțim din  nou tineri, cei care am trecut de etapa asta, și să ne încărcăm cu optimism. Privim către copiii noștri cu bucuria că toate speranțele noastre se vor împlini prin ei. Dar dincolo de mirajul acesta stă întotdeauna o muncă asiduă, grea, renunțări la bucuriile vârstei și dedicarea pentru atingerea unui țel. Pentru ediția următoare a campaniei „Premianții fără premii” vă propunem să cunoaștem unul dintre tinerii frumoși ai Devei, care face cinste acestui oraș, acestui județ și, dacă ne gândim bine, chiar acestei țări. Este vorba despre Ruxandra Oiegar, decebalista care a fost admisă la Facultate de Medicină din Cluj-Napoca înainte să susțină examenul de Bacalaureat.

Despre Ruxi Oiegar se pot spune o mulțime de lucruri și toate numai de bine. Deși are numai 18 ani, fiind în floarea vârstei, are un palmares mai mult decât impresionant. S-a calificat în decursul anilor la 17 olimpiade naționale, iar la 12 dintre ele a participat efectiv. În clasa a IX-a s-a calificat la patru olimpiade naționale: chimie (la care a participat și a obținut mențiune de onoare), biologie, științele pământului și științe pentru juniori (a participat și la ultimele două). În clasa a X-a s-a calificat la trei olimpiade naționale: chimie, biologie și științele pământului (la ultimele două a participat). În clasa a XI-a a participat la olimpiada la biologie, unde a luat menținea I și medalie de aur. În clasa a XII-a a participat la olimpiada națională de biologie unde a luat mențiune și s-a calificat în lotul lărgit pentru olimpiada internațională de biologie. În afară de rezultatele școlare de mai sus a avut și numeroase activități extrașcolare. În clasa a IX-a și in clasa a X-a a făcut parte din echipa liceului care a participat la concursul de cultura generală „Citești și câștigi” organizat de Biblioteca Județeană Ovid Densușianu Deva, unde a obținut locul I in fiecare an. A făcut parte din trupa de dansuri săsești a liceului și a participat și la programul „TOP Firme de exercitiu”. Credem că toate astea o califică pentru a fi un super Premiant fără premii. Și dacă toate astea nu ar fi suficiente, trebuie să mă spunem că Ruxandra Oiegar a fost admisă, înainte de a termina liceul, la facultatea de medicină și farmacie din Cluj-Napoca încă din luna aprilie.

Sâmbătă, 26 Mai 2018, ora 11.00, Ruxandra Oiegar vine să o întâlnim. Aveți ocazia s-o priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă pentru eforturile pe care le face de a se desăvârși ca om și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori, venind în Piața Victoriei, din Centrul Devei.

 

Despre proiectul „Premianții fără premii”

E vremea să facem ceva.

A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice.

Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor. Ei sunt cei care ne fac viața mai frumoasă prin munca lor. Artiști, inventatori, meșteșugari și alții care ne arată că frumosul și utilul sunt aici, lângă noi.

Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi celor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.

Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României.

 

Dan TERTECI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.