Modelul declaraţiei pe proprie răspundere pe care trebuie să o completeze cei care se deplasează în afara locuinţei în intervalul 22:00 – 6:00

Autorităţile au făcut public duminică seară modelul Declaraţiei pe proprie răspundere pe care trebuie să o completeze cei care se deplasează în afara locuinţei în intervalul 22:00 – 6:00. Aceasta poate fi printată şi completată sau poate fi scrisă de mână şi, împreună cu documentul de identitate, trebuie prezentată Poliţiei şi Jandarmeriei la control. Ambele documente, pot fi fotografiate la momentul legitimării.

”Precizăm faptul că declaraţia pe propria răspundere poate fi completată integral olograf („de mână”), cu preluarea tuturor elementelor prevăzute în modelul declaraţiei pus la dispoziţie. Declaraţia pe proprie răspundere completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate, şi va fi pusă la dispoziţia reprezentanţilor Poliţiei Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliţiei Locale la momentul legitimării persoanei”, menţionează Grupul de Comunicare Strategică.
Persoanele care completează declaraţia pe proprie răspundere vor trebui să precizeze motivul deplasării, precum şi intervalul în care se deplasează şi punctele între care merge.
Opţiunile de deplasare sunt: de la domiciliu la locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esenţială şi nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanţă sau deplasarea în interes profesional care nu poate fi amânată,  consult medical de specialitate care nu poate fi amânat, cumpărături de primă necesitate la unităţi comerciale din zona de domiciliu; asigurarea asistenţei pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoţirea copiilor; desfăşurarea de activităţi fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă, sau legat de nevoile animalelor de companie sau pentru rezolvarea unei situaţii urgente, care trebuie precizată.
Reprezentanţii Poliţiei Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliţiei Locale pot fotografia documentele – declaraţie pe proprie răspundere şi act de identitate – la momentul legitimării persoanei.
Potrivit Ordonanţei Militare nr. 2 din 21.03.2020 obligaţia completării declaraţiei pe proprie răspundere se instituie începând cu ora 22.00 a zilei de 23 martie.
Modelul de declaraţie poate fi descărcat de pe site-ul web al Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne, precum şi de pe site-urile celorlalte instituţii cu atribuţii în domeniu.
Adeverinţa eliberată de angajator conţine menţiunea că că deplasarea persoanei, între domiciliu şi locul său de muncă, este esenţială pentru activitatea organizaţiei şi nu poate fi organizată sub formă de telemuncă.  Totodată conşine datele de identificare ale angajatului, domeniul în care lucrează, mijlocul de transport cu care se deplasează şi traseul.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *