Modificări la Codul Silvic: lemn de foc la prețuri accesibile pentru cetățeni

Astăzi, în plenul Senatul, a fost  amendat Codul Silvic, lege organică, în sensul descrierii circuitului legal prin care cetățenii pot avea acces la a achiziționa lemn de foc, la prețuri accesibile. Date fiind disfuncțiile datorate Codului Silvic elaborat în 2015 de către guvernul Ponta, problema este de mare importanță pentru confortul termic al cetățenilor care depind de încălzirea cu lemn de foc.

De asemenea, proprietarii cu sub 10 ha pădure , vor avea posibilitatea să exploateze mai mult lemn, maximum 5 mc lemn/ ha/ an față de  maximum 3 mc lemn/ha/an, acum.

Scoaterea din regim silvic a unei suprafețe, după actualul Cod Silvic se poate face dacă se împădurește și se regenerează  o suprafață de trei ori mai mare, cu esențe de cinci ori mai valoroase. Legea modificată va micșora sarcina celor care fac defrișări, la a împăduri și regenera o suprafață egală cu cea scoasă din regim silvic, rata împăduririi și regenerării devine 1 la 1, de la regimul de 1 la 3.

Se urmăresc, de asemenea, modificări legislative pentru punerea sub control a celor 550.000 ha  pădure, care se află, în prezent, fără administrare.

S-a propus, totodată, limitarea exportului lemnului de foc, în afara Spațiului Comunitar

Reprezentanții opoziției au susținut amendamente pentru a determina interzicerea exportului de buștean, precum și menținerea raportului de regenerare de 1 la 3, în sarcina celor care scot din regimul silvic a unor suprafețe de pădure. Acestea au fost respinse de majoritatea senatului.

Camera Deputaților este decizională.

 

Eleonora-Carmen HĂRĂU

Senator PNL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *