Monica Anisie, ministrul Educației: “Astăzi am demarat procesul de transparentizare a tezelor de doctorat”

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat, miercuri, în cadrul audierilor la comisiile parlamentare, că a început procedura de publicare a tezelor de doctorat pe site-ul ministerului. Ea a spus că ar trebui sancţionat şi conducătorul lucrării care a fost dovedită ca fiind plagiat şi nu doar autorul tezei de doctorat.

„Surpriza zilei, care nu mai este o surpriză pentru că presa deja a făcut public acest lucru, l-a aflat şi nu pot să mai spun că este o surpriză, dar astăzi am început şi procedura de transparentizare a tezelor de doctorat”, a anunţat Monica Anisie.

Platforma este disponibilă la adresa www.rei.gov.ro

Baza de date este în curs de actualizare, iar universitățile au obligația de a continua încărcarea tezelor de doctorat.”

Ea a mai spus că ministerul îşi propusese iniţial publicarea tezelor în 24 martie, dar a început mai devreme procesul de transparentizare.

„Ministerul Educaţiei îşi luase drept ţintă pentru publicarea tezelor de doctorat 24 martie. Dar pentru că deja aveam încărcate tezele şi răspunsuri de la universităţi primite, am decis ca începând de astăzi să începem procesul de transparentizare şi pe măsură ce se încarcă veţi avea din ce în ce mai multe teze de doctorat pe site. Vă pot asigur că le voi publica pe toate şi cred că, odată început acest proces, nimeni nu îl va mai întoarce”, a explicat ministerul Educaţiei.

Monica Anisie a mai spus că ar trebui sancţionat şi conducătorul tezei de doctorat, nu doar autorul care a plagiat.

„Până acum am sancţionat întotdeauna numai pe cel care a fost dovedit că a plagiat. Cred că este momentul să aplicăm legea în totalitate şi să primească ceea ce i se cuvine şi conducătorul de doctorat, că totuşi eu cred că cel care a realizat teza de doctorat de aceea are un conducător de doctorat ca să îl ajute să realizeze o teză în conformitate cu toate standardele”, a precizat Monica Anisie.

Ea a mai spus, în cadrul audierilor, că a publicat proiectul de hotărâre de guvern care prevedere cifra de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar şi universitar.

„Am publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei proiectul de hotărâre de guvern care prevede cifra de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar şi universitar şi fac menţiunea că pentru acest an Ministerul Educaţiei şi Ceretării şi-a propus o creştere semnificativă a numărului de locuri pentru învăţământul profesional şi profesional dual, ca o măsură de susţinere şi dezvoltare a acestui tip de învăţământ”, a mai declarat ministrul Educaţiei.

Ea a menţionat că pentru masteratul didactic au fost alocate 400 de locuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.