Moromeții 2, succes răsunător la Petroșani

Moromeții 2 este cea de-a doua gală de film găzduită de Cinematograful Victoria din Petroșani. Avanpremiera peliculei a avut loc vineri seară, în prezența producătorului filmului și a peste 200 de petroșăneni care au venit să vadă cea mai așteptată proiecție a toamnei.

Moromeții 2 continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Anii 1945-1946 îl găsesc pe Ilie Moromete îmbătrânit, dar încă în putere. Între el și cea de-a doua soție, Catrina, tensiunile continuă, în timp ce Niculae este pus la încercare de promisiunile lumii noi, în care totul e posibil dacă te înregimentezi.

“Această continuare a filmului Moromeții este practic o adaptare liberă pe care domnul Stere Gulea a făcut-o după volumul 2 din Moromeții și Viața ca o pradă și spunea că și-a permis acest lucru, să se îndepărteze de operele literare, spre deosebire de prima parte pentru că Marin Preda, în perioada respectivă, nu putea să scrie așa cum și-a dorit și la distanță de atâția ani putem să fim mai onești față de istoria noastră și ne adresăm unei noi generații cu acest film. Pentru noi, oamenii care lucrăm în film, să faci film de epocă este foarte antrenant. Să creezi un film de epocă în zilele noastre este aproape imposibil. și în satul românesc s-au schimbat lucrurile foarte mult. Noi când am plecat la drum am plecat convinși că vom ajunge în ipostaza de a reconstrui toată gospodăria lui Moromete undeva în altă parte. Nu a fost așa pentru că am avut un mare noroc să descoperim că încă mai există casa lui Ilie Moromete, undeva năpădită de buruiem. Am reușit să o scoatem la lumină și să reconstituim gospodăria lui Moromete. A fost o vară întreagă în care s-a lucrat acolo”, a spus Oana Giurgiu, producătorul filmului.

Filmul este regizat de Stere Gulea, imaginea este semnată de Vivi Drăgan Vasile, producția este realizată de Oana Giurgiu și Tudor Giurgiu, iar în rolurile principale se regăsesc Horațiu Mălăele, Dana Dogaru și Iosif Paștina.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.