Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva o nouă expune online

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva expune online, un alt artefact, aflat în patrimoniul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie.

Un pond realizat din bronz aflat în colecțiile Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie 

<<Astăzi, în cadrul vieții cotidiene avem de a face frecvent cu evaluarea greutății bunurilor și produselor cumpărate, depozitate sau folosite în contextul diverselor incursiuni culinare. Metodele prin care stabilim greutatea bunurilor sunt diverse, cel mai des întâlnite fiind cele electronice, cu toate că nu de mult puteam observa pe masa negustorilor alături bunătăți destinate vânzării și o serie de greutăți metalice. Deși, timpul a trecut, iar sistemele metrologice și modurile prin care stabilim greutățile au evoluat, pentru antichitate, descoperirile arheologice sugerează prezența unor activități similare de cântărire. Astfel, vă invităm să descoperiți o piesă specială din cadrul colecțiilor Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Orăștie. Este vorba despre un pond realizat din bronz ce a servit drept greutate a unui cântar rapid de mână. Din punct de vedere cronologic piesa se încadrează în cea de-a doua jumătate a sec. I p. Chr. și sugerează adoptarea în cadrul comunităților de la nord de Dunăre a unui sistem metrologic întâlnit în lumea mediteraneană>>, relatează  Arheolog, Adrian Cătălin Căsălean, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie.

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva vă invită să vizionați propunerea de astăzi, în mediul virtual, pe pagina de facebook a muzeului https://www.facebook.com/MCDRDeva/ și pe site-ul instituției  www.mcdr.ro.

 

 

 

 

 

Secția de Marketing și Relații cu Publicul

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *