NEBUNIA RĂZBOIULUI. Ultima soluție a lui Putin: declararea zonei de conflict teritoriu rusesc și șantaj mondial cu arma nucleară

Prins în corzi de recentele victorii locale ale armatei ucrainene și de prelungirea războiului înspre iarnă, presat deja și din interiorul Rusiei de cei dezamăgiți de eșecurile ofensivei din Ucraina, președintele Vladimir Putin pare să joace ultima carte: anexarea cu forța a teritoriilor cucerite și transformarea conflictului într-un război mondial NATO contra Rusia. Bomboana pe coliva acestei strategii – și ultima armă de șantaj global – este justificarea unui posibil atac nuclear.

___

Așa se face că veștile privind pași rapizi către împlinirea acestei strategii disperate inundă lumea de câteva zile. Marionete pentru Putin, conducătorii impuși de Moscova în „republicile” separatiste proruse autoproclamate în Doneţk şi Lugansk spun că îşi unesc eforturile şi cer organizarea de urgenţă a unor referendumuri care să justifice anexarea la Rusia cât mai rapid, proces în care este vizată şi regiunea Herson.

Cinismul acestui proces de anexare dar și pericolul uriaș din spatele lui sunt cel mai clar luminate de declarațiile portavocilor lui Vladimir Puțin, ministrul de externe rus Lavrov și vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul președinte Medvedev.

Pe partea sentimental-naționalistă, Serghei Lavrov a declarat că poporul republicilor separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk ar trebui să fie ”cel care îşi decide soarta”, iar organizarea referendumurilor ”confirmă faptul că oamenii vor să fie stăpânii propriului destin”.

Pe partea violent-grandomană și ticălos-războinică, Dmitri Medvedev spune pe șleau că aceste referendumuri i-ar permite Rusiei să-şi legitimeze ocupaţia în estul Ucrainei, arătând comunităţii internaţionale că locuitorii acestor regiuni vor să fie parte din Mama Rusia și trebuie apărați.

În fapt, după jongleria referendum-anexare, ”republicile” separatiste proruse ucrainene ar beneficia de un statut special de teritoriu rusesc și orice atac împotriva lor ar putea fi considerat o agresiune împotriva Rusiei şi ar putea declanşa un eventual atac nuclear, în contextul în care Rusia, potrivit doctrinei sale, ”îşi rezervă dreptul de a-şi folosi arsenalul nuclear (…) în cazul unei agresiuni împotriva Federaţiei ruse cu armament convenţional, imediat ce existenţa statului este ameninţată”.

Pentru că spune Medvedev în clar:

„Încălcarea teritoriului Rusiei este o crimă care ne permite să ne folosim toate forţele de legitimă apărare. Acesta este motivul pentru care aceste referendumuri sunt atât de temute de către Kiev şi Occident şi acesta este motivul pentru care ele trebuie să fie realizate. Ele vor schimba complet vectorul dezvoltării Rusiei timp de decenii (…). După integrarea acestor noi teritorii în Rusia, transformarea geopolitică a lumii va deveni ireversibilă”.

Astfel, prinsă într-un război anormal cu întreaga lume civilizată, Rusia pare dispusă să declanșeze, după 70 de ani de pace, un nou război mondial, unul încă mai fioros, doar pentru a satisface ambiția lui Putin, un lider deja înghesuit în colțul istoriei de un eșec care umilește și izolează, în fapt, propria-i națiune. Pentru că, și dacă ar câștiga acest război, Rusia nu ar face decât să rămână cu statutul de permanent agresor și inamic al tuturor.

Tristă toamnă, înspăimântătoare negură peste Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.