NEWS ALERT: 300.000 de hunedoreni au rămas fără asistenţă medicală primară

„Tot ce este sigur acum, este că azi, vineri, nici un medic de familie nu va semna. Nici măcar unul! Cu toată bunăvoinţa celor de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, nu se poate trece peste o decizie a Casei Naționale”, a anunţat dr. Alexandru Negruţiu, secretarul Colegiului Medicilor, unul dintre cei patru delegaţi care au intrat azi dimineaţă la discuţii cu conducerea CJAS Hunedoara.

Declaraţia a fost făcută în faţa a zeci de medici de familie hunedoreni care s-au strâns din tot judeţul, pentru a afla care este situaţia lor şi a pacienţilor lor. Aproximativ 300.000 de hunedoreni au rămas fără asistenţă medicală primară după ce joi, 4 ianuarie, Patronatul Medicilor de Familie, filiala Hunedoara şi Asociaţia Medicilor de Familie Hunedoara au aflat, uimiţi, dintr- un comunicat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate care preciza: „Perioada de semnare a actelor adiţionale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor încheiate de furnizorii de servicii medicale cu casele de Asigurări de sănătate s-a încheiat”.

Şi asta în condiţiile în care doar 86 de medici de familie din judeţ au semnat  actele adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară, în timp ce alţi 135 de colegi au continuat să-şi susţină revendicările.

„Nu m-am gândit niciodată că vom ajunge în această situaţie. Gândiţi-vă doar că, la Haţeg, nu a semnat nici un medic, la Deva sunt doar șase, iar la Petroşani trei medici care au contracte cu Casa”, spune dr. Silvia Novac, preşedinte al Patronatului Medicilor de Familie, filiala Hunedoara.

Cu lacrimi în ochi, medicul care lucrează în sistem de 29 de ani mărturiseşte: „Acum cinci ani am vrut să plec din România, acum mă gândesc serios din nou la asta. Suntem umiliţi pentru că ne cerem drepturile, pentru că, de şapte luni, urmăm toate etapele pentru a ne rezova problemele. Am fost la premierul Tudose care ne-a spus că doar Biblia şi Constituţia nu se pot schimba şi să ne adresăm ministrul Sănătăţii. Am protestat. Totul fără folos!”

Colegiul Judeţean al Medicilor Hunedoara a anunţat că dezaprobă atitudinea CNAS: „Colegiul Judeţean al Medicilor Hunedoara dezavuează modalitatea în care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au înţeles să gestioneze situaţia actuală în care medicii de familie încearcă să negocieze clauze contractuale aferente anului 2018” şi că este alături de medicii de familie rămaşi fără contract: „Medicii care nu au semnat au tot sprijinul şi respectul nostru pentru atitudinea lor demnă. Nu sunt revendicări pentru folosul propriu al medicului, asta ar trebui să înţeleagă oamenii! Astăzi medicii de familie trag un semnal de alarmă. Lunile viitoare veţi vedea că vor apărea probleme şi la alte categorii care lucrează în sănătate”, spune dr. Grigore Crişan, preşedinte al CJM.

Tot astăzi la se va întruni Consilul de Administraţie al CJAS Hunedoara, după care medicii de familie se vor întâlni din nou: „Este ceva clar: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a spus – stop joc! Oricum nu se mai doreşte semnarea de acte adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară cu instituţia. Se vrea o contractare nouă, un procediu care implică paşi care vor trebui urmaţi în cel puţin o săptămână. Ce fac pacienţii noştri în perioada asta?! Avem programaţi câte 30-40 de oameni pe zi! Ce fac oamenii aceştia? Coadă la urgenţă?! Şi în situaţia asta sunt doar medicii din Hunedoara şi Satu Mare. În Moldova, le-au permis medicilor să semneze actele adiţionale, în timp ce nouă ne-au închis uşile cei de la Casa Naţională”, spune dr. Silvia Novac.

135 de medici de familie hunedoreni nu au semnat actele adiţionale şi aşteaptă acum o decizie a Bucureştiului.

Laura OANĂ

citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *