Nivelul scăzut al încrederii în vaccinuri în Europa creşte riscul izbucnirii unor epidemii

Nivelul scăzut al încrederii publice în vaccinuri în Uniunea Europeană duce la scăderea ratelor de imunizare şi la creşterea numărului de epidemii, potrivit unui raport realizat de un grup de experţi, publicat marţi, transmite Reuters.

Epidemiile recente de rujeolă, cele mai numeroase cazuri produse în Uniunea Europeană din ultimii şapte ani, sunt un semn al impactului imediat al scăderii imunizării prin vaccinuri, iar guvernele ar trebui să intervină prompt pentru a creşte informarea şi încrederea, arată raportul.

Raportul, publicat de Comisia Europeană şi realizat de o echipă de oameni de ştiinţă conduşi de Heidi Larson, profesor şi director al Vaccine Confidence Project al London School of Hygiene & Tropical Medicine, a identificat tendinţe diferite ale încrederii în vaccinare, la nivelul statelor membre ale UE.

În unele state, respectiv Franţa, Grecia, Italia şi Slovenia, încrederea în siguranţa vaccinurilor a crescut din 2015, în timp ce în altele, precum Cehia, Finlanda, Polonia şi Suedia, a scăzut.

Comisarul pentru Sănătate al UE, Vytenis Andriukaitis, a declarat că rezultatele incluse în raport au arătat nevoia de acţiune în Europa. El a notat că în Europa există un nivel de încredere mai scăzut în siguranţa vaccinurilor decât în alte regiuni ale lumii şi că şapte dintr-un număr de zece ţări cu cel mai redus nivel de încredere în vaccinuri, la nivel mondial, sunt în Europa, între acestea aflându-se şi Franţa, Grecia, Italia şi Slovenia.

”Acest fapt se datorează parţial creşterii influenţei unor grupuri anti-vaccinare, care răspândesc informaţii înşelătoare prin intermediul internetului şi al forurilor politice. Influenţa acestora ar trebui să ne facă pe toţi prevăzători”, a spus Andriukaitis.

Raportul a constat că încrederea în vaccinuri în rândul medicilor este legată de încrederea de la nivelul publicului şi că, în timp ce medicii de familie au în general nivele mai ridicate de încredere, există semne îngrijorătoare de neîncredere chiar la nivelul comunităţii medicale.

Aproximativ 36% dintre medicii de familie intervievaţi în Cehia şi 25% dintre cei din Slovacia nu sunt de acord că vaccinul pentru rujeolă, oreion şi rubeolă este sigur, iar 29%, respectiv 19% nu consideră că este important, potrivit studiului.

Raportul a constatat că, începând din 2010, rata de acoperire a imunizării pentru pojar, definită ca prima doză de vaccin pentru rujeolă, a scăzut în 12 state ale UE: Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Finlanda, Grecia, Lituania, Olanda, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

Încrederea în vaccinare a fost definită în raport ca încrederea în eficienţa şi siguranţa vaccinurilor şi în sistemul de sănătate care le administrează.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *