Noapte magică la Castelul Corvinilor

Minunatul monument medieval s-a dovedit a fi fundalul perfect pentru o epopee cu tematică istorică. Peste o sută de interpreţi şi dansatori au urcat pe scenă pentru a invoca momentul din secolul 16 când luptătorii maghiari şi croaţi s-au sacrificat pentru a opri înaintarea turcilor în Europa. Evenimentul face parte din Festivalul internaţional de operă şi muzică clasică „Hunedoara lirică”, care aduce în faţa spectatorilor artişti din 15 ţări.

În faţa castelului, deasupra scenei din lemn, se ridică simbolic o clopotniţă şi, deasupra ei, o cruce îşi aruncă umbra peste zidurile castelui. În stânga, e cortul sultanului cu semiluna, simbolul Imperiului Otoman. Se sting luminile, începe opera. Clopotul Cetăţii Szigetvar răsună puternic şi sparge liniştea nopţii, acorduri grave aduc pe scenă dansatori în costume negre cu feţe fantomatic pictate în alb. Pe doliul scenei, proiectate, versurile piesei completează coregrafia: „Vezi pacea? Aici le e sfârşitul, nu este mai departe, păpuşi pe care visul de viaţă îi desparte”.

Luptători în straie medievale, domniţe şi căpitani zac prăbuşiţi pe câmpul de luptă: „Cu lacrimi mari, de sânge, natura-ntreagă plânge/ Totu-i cernit acum,/ e doliul peste tot şi totul e mormânt”.

Povestea de dragoste dintre eroul Zrinyi Miklos şi soţia sa se sfârşeşte: „Şi poate încă visul ce l-au visat în doi, îi duce pas cu pas spre viaţa de apoi”.

Publicul nefamiliarizat cu acest moment din istoria Ungariei află astfel cum 2.500 de ostaşi maghiari şi croaţi, conduşi de contele Zrinyi Miklos, înfruntă de 36 de ori mai mulţi soldaţi turci în fruntea cărora era Sultanul Suleiman Magnificul. O baie de sânge care a oprit înaintarea otomană. Cardinalul Richelieu spunea: „Sacrificiului eroilor de la Szigetvar le putem mulţumi că pe catedralele din vestul Europei mai avem crucea şi nu semiluna.”

Prima operă rock

Pentru publicul hunedorean „Zrinyi 1566” este prima operă rock. Subiectul istoric s-a potrivit la perfecţie cu Castelul Corvinilor, una dintre locaţiile unde se desfăşoară festivalul de operă. „În primul rând, este alt gen de spectacol, care se încadrează şi în categoria musicalului, dar este opera rock. Piesa este o compoziţie specială în regia lui Moravetz Levente, un spectacol premiat în 2009, în Ungaria. Se bucură de mare succes, s-a mai jucat la Cluj unde au fost mii de spectatori şi acum e la Hunedoara, la castel. Subiectul este oricum legat şi de istoria Transilvaniei şi, practic, de a întregii Europe. De fapt, trupele croate şi maghiare au stăvilit invazia otomană în Europa. În urma acestui eveniment din 1566 s-au schimbat graniţele Europei”, explică directorul festivalului, Mihai Panaitescu.

Opera Rock Budapesta Zrinyi a fost evenimentul cultural al anului în 2009, în Ungaria, iar premiera s-a jucat chiar la Szigetvar. Textul este scris de regizorul şi scriitorul maghiar Moravetz Levente. Regizorul maghiar spune că piesa a avut un succes copleşitor de la lansare: „În piesă joacă efectiv 118 persoane. Este o piesă bună. În final, totul devine o tragedie, dar asta e realitatea istorică. Concluzia este că pacea este cea care ar trebui preţuită şi aşa ar trebui să fie şi în zilele noastre.”

Cultura care uneşte lumi

O parte dintre spectatori au văzut deja spectacolul, le-a plăcut şi şi-au dorit să-l revadă. „L-am văzut chiar în Ungaria, la Szigetvar, unde s-a petrecut în 1566, acel eveniment, tragic în final. Este o piesă foarte bună şi sunt încântat că artiştii au acceptat invitaţia Consiliului Judeţean, al Teatrului de Artă Deva. Eu zic că va fi o piesă plăcută şi va place tuturor”, spune Pogocsan Ferdinand.

„Adevărul e că, la nivel mondial, este un stil destul de cunoscut şi care prinde la public. Eu am avut ocazia să mai văd această operă şi mi-a plăcut enorm. Este altceva – îmbinarea noului cu istoria este de apreciat. Sunt convinsă că, în această seară, spectatorii vor vedea ceva inedit”, a spus Mate Marta.

Autorul spectacolului, regizorul Moravetz Levente s-a născut în 1957, la Bistriţa, dar a plecat în Ungaria la şase ani după ce a rămas orfan de tată. Crede că astfel de manifestări întăresc legăturile deja create: „Cele două oraşe, Szigetvar şi Deva, sunt oraşe înfrăţite. Ne leagă şi istoria luptelor antiotomane, iar contele Zrinyi a fost eroul oraşului nostru în luptele cu turcii, dar, în final, el s-a dovedit a fi apărătorul Europei”. Regizorul a fost şi el încântat de decorul medieval oferit de Castelul Corvinilor. Autorităţile locale cred că astfel de evenimente culturale pun în valoare castelul din Hunedoara şi îl aşează mai bine pe harta culturală a Europei.

Seară splendidă la castel

Mai bine de 100 de artişti au cântat, au dansat şi au cucerit inimile celor mai bine de 500 de iubitori de muzică. Mulţi hunedoreni au asistat pentru prima dată la o operă rock. Cu toţii au remarcat cât de bine s-a potrivit castelul, cu zidurile sale grandioase din piatră, ca loc de desfăşurare al operei.

„Este ceva deosebit şi îmi pare bine că, în sfârşit, castelul este pus în valoare, valoarea lui adevărată. De fapt şi acest castel, ca şi toate cetăţile din Transilvania, din centrul Europei, au apărat creştinătatea. Despre asta e vorba în opera rock”, spune Attila Dezsi.

O doamnă aplaudă: „Foarte interesant! Mă surprinde şi nu mă aşteptam la o lecţie de istorie. Sunt atentă ca la şcoală. E foarte frumos castelul ca fundal, cerul e înstelat, avem luminile … Totul e frumos, îmi place foarte tare.” Opera rock are două părţi, aşă că spectatorii au putut schimba impresii la pauză: „E absolut formidabil! Vă spun sincer că eu sunt pentru prima dată la o astfel de piesă, până acum nu am avut ocazia să văd doar la televizor, dar aici e şi ambientul, atmosfera, totul e foarte frumos.”

Un spectator spune cu regret: „Splendid! E deosebit, păcat că nu suntem şi noi românii în stare să facem aşa ceva. Păcat! Ei îşi ştiu identitatea, ar trebui şi noi să ne-o cunoaştem. Nu e altfel de a promova istoria, e aşa cum trebuie! Păcat! Sunt şi puncte comune pe care le avem şi chiar nu ştim să le promovăm împreună! Suntem în faţa castelului Huniazilor, Iancu de Hunedoara e ceva şi pentru ei, şi pentru noi. Păcat că nu avem o asemenea piesă şi pentru el. Păcat! Dar în seara asta este splendid! ”

Şase zile de muzică

Festivalul internaţional de operă şi muzică clasică „Hunedoara lirică” se desfăşoară până în 21 iulie în Deva, Hunedoara şi Petroşani. Aflat la prima ediţie, festivalul cuprinde şapte spectacole. „De n-am fi avut suflet, ni l-ar fi creat muzica” spunea Emil Cioran, iar acesta este şi motto-ul festivalului. “Hunedoara lirică aduce aproape 200 de artişti, din 15 ţări ale lumii, de pe patru continente. În cele şapte seri vor fi mai bine de o mie de spectatori, înseamnă vizibilitate naţională şi internaţională, înseamnă prietenie, muzică, suflet, educaţie, înseamnă cultură”, spune  directorul festivalului, Mihai Panaitescu, managerul Teatrul de Artă din Deva. Evenimentul cultural se află la prima ediţie şi este un proiect ambiţios, pus la cale în mai puţin de două luni.

Laura OANĂ

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *