Noi studii pentru pornirea microhidrocentralei de pe Taia

Biologii fac noi studii pe Taia, acolo unde este amplasată o microhidrocentrală. Anul trecut, Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara a reluat procedura pentru acordarea unei noi autorizaţii de mediu în cazul microhidrocentralei de pe râul Taia. Zona este declarată sit Natura 2000 Grădiștea Muncelului Cioclovina. Anunțul vine după ce anul trecut instanța a declarat ilegale lucrările, iar Comisia Europeană a declanşat infringementul. Momentan, microhidrocentrala este oprită.

Este tot oprită. Deocamdată se fac studii de către biologi, și sper să obțină din nou avizul să îi dea drumul. Au avut o documentație depusă, dar a fost respinsă și acum fac un studiu mai amplu”, a spus Vasile Jurca, primarul orașului Petrila, în cadrul unei ședințe a Consiliului Local.

Firma care a construit microhidrocentrala a comandat un studiu de impact asupra mediului. Concluzia unor ingineri din Cluj a fost că fauna şi flora nu au fost şi nu vor fi afectate.

În iunie 2018, Curtea de apel Alba a declarat ilegală construirea microhidrocentralei de pe râul Taia printr-o sentință definitivă, după ce judecătorii au stabilit că microhirocentrala este amplasată parțial în situl NATURA 2000.

În 2015, Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement în cazul României din pricina microhidrocentralelor care afectează habitatele.

Colaborator

Un comentariu la „Noi studii pentru pornirea microhidrocentralei de pe Taia

  • 25 mai 2020 la 15:27
    Permalink

    UN esantion de coruptie la superlativ! Pai daca este o decizie judecatoreasca care spune clar ca a fost construita ilegal, ca nu are ce sa caute acolo, cum poate cuiva sa-i mai treaca prin minte ca ar mai putea functiona?? Si mai grav este ca a funtionat ilegal vreo trei ani, pana s-a terminat procesul, si in acest timp noi am platit certificate verzi din care s-a imbogatit patronul italian. Banii de pe acele certificate verzi sunt bani furati, pentru ca hidrocentrala a functionat ilegal. De ce statul nu face niciun fel de demersuri pentru recuperarea acelor bani?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *