Clădirile simbolice ale Văii Jiului ar putea deveni atracții turistice de patrimoniu

ONG-urile din Valea Jiului solicită autorităților recunoașterea patrimoniului industrial al zonei. „Valea Jiului implicată” susține că toate aceste clădiri pot deveni o atracție în viitor. Acestea mai arată că o bună parte din clădirile emblematice au fost rase de pe fața pământului, făcând referire și la Atelierele Centrale de la Petroșani care găzduiau halele unde s-a turnat vestita Coloană a lui Brâncuși.

„Valea Jiului implicată” solicită instituirea de către autoritățile din Valea Jiului a unui regim minim de protecție pentru o listă de obiective de acest fel, indiferent de natura proprietății acestora, cu scopul evaluării potențialului de reconversie al acestora de către specialiști atestați, înaintea acordării autorizațiilor de demolare sau modificare. De asemenea, după cum precizează arhitectul Mihai Danciu, unul dintre inițiatorii acestui demers, societatea civilă solicită cartarea și studierea tuturor obiectivelor din Valea Jiului care fac parte din rețeaua patrimoniului industrial.

„Dorim să prevenim, astfel, situații precum cele care au avut loc doar în ultimele săptămâni, atunci când două clădiri remarcabile (turnurile puțurilor de la Uricani și Paroșeni) au fost dărâmate. Valea Jiului are posibilitatea de a urma nenumăratele exemple de bună practică din Vestul și Centru Europei și de a pune, astfel, în valoare patrimoniul industrial spre beneficiul comunității. Noi, membrii „Valea Jiului implicată”, ne arătăm dispuși în a sprijini autoritățile locale din Valea Jiului în alcătuirea documentațiilor de fundamentare care să vină în întâmpinarea solicitărilor adresate, ca de altfel în a sprijini orice activitate care are ca scop îmbunătățirea calității vieții pentru locuitorii Văii Jiului. Patrimoniul industrial din zonă este reprezentativ, are rol memorial și identitar pentru comunitatea noastră locală”, spune Mihai Danciu.

În acest scop, „Valea Jiului implicată” a transmis primăriilor din cele 6 localități ale Văii Jiului o adresă în care solicită recunoașterea patrimoniului industrial din Valea Jiului, convinși fiind că acesta conferă un sens identitar pentru zecile de mii de locuitori ai regiunii, dar și un veritabil patrimoniu de o valoare ştiinţifică, tehnică, arhitecturală, culturală, istorică și turistică. 

Clădirile pe care cei de la Valea Jiului le supun atenției sunt clădiri miniere și nu numai.

Din acest consorțiu fac parte un număr de 18 organizații neguvernamentale din regiune.

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *