O CAMPANIE FIERBINTE: PNL-David joacă la câștig, PSD-Nistor joacă la supraviețuire

Campania electorală pentru alegerile locale 2020 a pornit. Va fi o campanie puțin diferită de ceea ce eram obișnuiți să vedem, pentru că încă suntem în criză epidemiologică și trebuie respectate reguli speciale. Ar fi fost de dorit să avem o campanie dominată și de bun simț, de mesaje constructive și proiecte reale pentru localitățile hunedorene. Numai că, luând în considerare ieșiri agresive și necontrolate ale unor lideri politici – precum cea a pesedistului Laurențiu Nistor care vrea să rupă gâtul adversarilor -, e greu de crezut că atmosfera nu va fi nerușinat de fierbinte.

Alianță anti-PSD versus PSD-Nistor pustiit

Fierbințeala politică ce va încinge această competiție electorală are, totuși, rațiunile ei. PSD Hunedoara, cu un președinte, Laurențiu Nistor, părăsit – de voie, de nevoie – de câțiva lideri importanți ai organizației și pândit, după colț, de cei care îl vor mazilit de mai multă vreme, intră în această campaniei electorală în cea mai slabă formă de când se știe.

Pentru prima dată, în județul Hunedoara, s-a reușit coagularea unei alianțe anti-PSD în jurul principalului competitor, PNL. Pentru prima dată, problema diminuării drastice a monopolului pesedist în județul Hunedoara este pusă sub forma unei lupte comune în care s-au angajat PNL și candidatul Adrian David, cel care are susținere de la USR-PLUS, UDMR, PNȚCD și Forumul Germanilor. Din rațiuni care țin mai mult de orgolii personale, decât de judecată politică, la această alianță nu participă PMP.

PSD anti-PSD

Apariția unui pol politic anti-PSD în județul Hunedoara este, paradoxal, în mare parte, meritul… PSD! Guvernarea locală strâmbă și șchioapă a PSD la nivelul Consiliului Județean Hunedoara, cu multă politică și gășcăraie, în detrimentul proiectelor de dezvoltare a județului, a generat revoltă nu numai în mediul politic hunedorean, ci și în cel de afaceri, și în societatea civilă. Și chiar în interiorul PSD – dacă vă mai amintiți de revoltele și criticile interne înăbușite cu greu de Laurențiu Nistor, în ultimii ani.

Era evident că „malpraxisul politic” pesedist va genera o opoziție puternică.

PNL – o șansă istorică

Așa se face că, tot pentru prima dată în politica hunedoreană, șansele PNL la o victorie istorică la aceste alegeri locale sunt nesperat de mari. Cu Adrian David candidat cu largă susținere la președinția CJ Hunedoara, cu alianța electorală de susținere în localități, încheiată cu UDMR și PNȚCD, cu protocolul de susținere reciprocă încheiat cu USR-PLUS, PNL joacă, anul acesta, spunem noi, cartea câștigătoare. Și este posibil ca această victorie să însemne debutul unei perioade lungi în care PSD Hunedoara va trece în opoziție iar județul Hunedoara va reveni, și prin culoarea politică, în Transilvania.

Despre șansele formațiunilor cu mai mici pretenții, despre zone roșii și galbene și despre bătălia candidaților vom vorbi într-o analiză separată, pe care o vom publica în zilele următoare.

Deocamdată, dorim tuturor candidaților spor la treabă și cei mai buni să câștige.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.