O gravură din a doua jumătate a secolului al XIX-lea este „Exponatul lunii” august la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 august 2018, o nouă piesă în cadrul proiectului intitulat „Exponatul lunii”, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

Exponatul lunii august este reprezentat de o gravură intitulată „Cetatea Devei dinspre Apus”, fiind practic o călătorie inedită prin Deva de altădată. Gravura datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, perioadă dedicată explorării meleagurilor străine. Desenul a fost realizat de Ludwig Rohbock, fiind apoi gravat de G. Heisinger și multiplicat de Gustav Georg Lange în Darmstadt (Germania de astăzi). „În călătoriile și peregrinările din străinătate, artiștii vremii încercau să surprindă atât tradițiile, portul și obiceiurile localnicilor, cât și peisaje și monumente caracteristice ținutului respectiv. Astfel, datorită istoriei şi hotarelor misterioase, Transilvania a reprezentat o bogată sursă de inspirație pentru publicațiile de ilustrații și gravurile de epocă”, precizează dr. Diana Pantea, muzeograf în cadrul MCDR Deva.

Artistul german Ludwig Rohbock (cca.1820-1883), din Nürnberg, a fost un celebru desenator, peisagist și gravor al vremii, realizator al mai multor desene şi acuarele care surprind împrejurimile Rinului, peisaje din Ungaria şi din Transilvania anilor 1852-1875, oferind date de importanță istorică și topografică.

Piesa expusă la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva în luna august 2018 a fost imprimată în anul 1856 și face parte dintr-o donație care cuprinde trei imagini, două gravuri și o ilustrație, oferite instituției noastre de către dr. Lucian Marius Ștefan din Ulm (Germania), în anul 2010.

 

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *