O italiancă a gătit măsline pane în timp ce a fost operată pe creier

O italiancă în vârstă de 60 de ani a gătit măsline pane în timp ce a fost operată pe creier pentru a-i fi înlăturată o tumoare din lobul temporal stâng, scrie BBC.

Neurochirurgul de la spitalul Riuniti din Ancona a spus că intervenţia care a durat două ore şi jumătate a decurs foarte bine.

Pacienta a pregătit 90 de măsline în decurs de o oră.

Operaţia pe creier în timp ce pacientul este treaz este realizată astfel pentru a trata anumite afecţiuni neurologice precum tumori care afectează zone ale creierului responsabile cu vederea, mişcarea sau vorbirea. Pentru a ajuta chirurgul să intervină cât mai puţin în ţesutul sănătos, pacientul poate fi întrebat diverse lucruri sau angajat în diferite activităţi în timpul operaţiei.

Sunt cunoscute cazuri în care pacienţi au cântat la vioară sau chitară ori au purtat conversaţii în limbi străine, însă gătitul nu este cunoscut ca activitate solicitată până acum.

Lobul temporal stâng controlează vorbirea, memoria şi mişcarea părţii drepte a corpului. Neurochirurgul Roberto Trignani a declarat pentru agenţia Ansa că metoda „ne permite să monitorizăm pacientul în timp ce lucrăm pe funcţiile creierului şi să ne calibrăm acţiunea”.

Trignani, care a făcut parte din echipa de 11 medici şi asistente ce au participat la operaţie, a realizat în ultimii ani aproximativ 60 de intervenţii de acest fel.

Unui alt pacient din Ancona i-a fost cerut să urmărească desene animate.

Prepararea acestor măsline este un proces mai complicat. Măsline verzi sunt date prin făină, ou şi pesmet înainte de a fi prăjite.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *