O micuță biserică din Baru a fost resuscitată de Ambulanța pentru Monumente (FOTO)

Ambulanța pentru Monumente Transilvania a resuscitat o micuță biserică din comuna hunedoreană Baru. Edificiul a fost pus în siguranță prin lucrările executate de voluntari. Condițiile meteo nefavorabile le-au dat de furcă voluntarilor care au fost nevoiți să suporte intemperiile vremii.

“Lucrările au constat în consolidarea picturii exterioare, schimbarea învelitorii degradate de pe biserică și turn și montarea unui paratrăznet nou. Pentru că oamenii stau în centrul preocuparilor noastre am introdus cu ocazia intervenției de la Baru un concept nou, cel de tutoriat, care presupune implicarea și asumarea din partea unei persoane a unei părți importante a activităților. În acest caz tutorele a fost studentul arhitect Eduard Matyas care a fost implicat în coordonarea lucrărilor, a elaborat alături de studentul Sergiu Silvestru un proiect de candelabru inspirat dupa cel din biserica din Baru și urmează a susține un concert de pian pentru strângerea de fonduri necesare începerii lucrărilor de conservare a picturii interioare. Primarul localității, Daniel Răducanu și părintele Adinel Popovici au avut grijă sa nu ne lipsească nimic din cele necesare derulării în bune condiții a acțiunii. În fapt cel puțin unul dintre cei doi lideri ai comunității au fost prezenți zilnic pe șantier. Împreună cu primarul am efectuat vizite in satele aparținătoare comunei Baru pentru identificarea prealabilă a unor clădiri de patrimoniu în vederea elaborării noului PUG și s-au pus bazele unei colaborari de lungă durată cu Asociația Monumentum pentru dezvoltarea turistică sustenabilă a localității. Așadar, “a big thank you” pentru Daniel Raducanu & Adinel Popovici!…. și tuturor reprezentanților primăriei care s-au implicat activ în această acțiune. Să nu o uităm pe micuța Maria, sufletul acestei intervenții care a avut grija sa nu uităm de ora meselor. În zilele nelucrătoare am efectuat vizite la alte obiective din zonă precum “Muzeul Instalatorului” din Petroșani și “Casa memorială I. D. Sârbu” din Petrila, ambele fiind inițiative ale artistului Ion Barbu”, arată cei de la Ambulanța pentru Monumente Transilvania.

La intervenție au participat peste 20 de voluntari din comunitate și din țară. Primăria Baru a contribuit u suma de 27.104 lei, Alteța Sa Regală, Prințul de Wales a donat suma de  8.000 lei.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *