O viață cât un centenar

Patru persoane care anul acesta au împlinit venerabila vârstă de 100 de ani au fost premiate de prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely. Acțiunea face parte din cadrul campaniei “O viață cât un centenar” prin care se dorește aducerea în prim-plan a românilor născuţi în anul 1918, anul Marii Uniri. În cadrul campaniei, în perioada următoare, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne din întreaga țară vor ajunge la cele 250 de persoane care au împlinit sau vor împlini în anul 2018 vârsta de 100 de ani pentru a-i cunoaște, pentru a le asculta poveștile și pentru a învăța din experiența unui veac trăit în România.

Cei patru hunedoreni au primit un mesaj de felicitare însoţit de un tricolor şi de o insignă cu inscripţia România 100. Prefectul judeţului şi reprezentanţii structurilor MAI din judeţ le-au dăruit sărbătoriţilor mici cadouri simbolice pentru a marca un veac de istorie trăită.

Una din persoanele premiate a fost Saveta Nistorescu. Doamna ajunsă la venerabila vârstă de 100 de ani este cunoscută pentru modul în care lucra covoarele la războiul de țesut. I-a întâmpinat pe oaspeți așa cum îi șade bine unui om care își iubește patria și nu își uită rădăcinile: în port tradițional.

“A fost cel de-al 11 lea copil al unei familii din Munţii Orăştiei. A lucrat toată viaţa din greu, la câmp şi acasă. Era vestită pentru hărnicia şi covoarele lucrate la războiul de ţesut”, arată Prefectura Hunedoara.

Doamna Saveta Nistorescu are un cumnat, Petru Nistorescu. Și acesta a fost premiat în cadrul campaniei dedicată centenarului.

„Petru Nistorescu are o poveste fabuloasă. A trăit şi a văzut toate marile schimbări ale ţării, dar nimic nu se compară cu anii de război. A fost încorporat în noiembrie 1939 şi a fost lăsat la vatră în august 1945. Le-a povestit celor prezenţi despre cei şase ani grei în care putea muri în orice clipă. Şi totuşi a scăpat cu viaţă, deşi prea puţini pot să-şi închipuie cum a fost viaţa de soldat în al doilea război mondial”, mai arată Prefectura Hunedoara.

Următoarea oprire a fost în comuna Beriu, la Dumitru Riviș din satul Căstău, care a marcat deja cei 100 de ani de viață. Ultima vizită a mesagerilor campaniei a fost la casa lui Andreiu Rus din municipiul Orăștie care în luna aprilie a acestui an a sărbătorit 100 de primăveri. Alături de prefectul județului Hunedoara, s-au aflat și reprezentanţi ai structurilor judeţului Hunedoara ale MAI: Inspectoratul de Jandarmi “Decebal”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara” și Inspectoratul de Poliţie. Campania „O viaţă cât un centenar” se va încheia în județul Hunedoara cu vizita la celelalte două persoane care urmează să marcheze un veac de viaţă.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *