O zonă istorică a municipiului Lupeni arată ca …în istorie

Colonia Ștefan din municipiul Lupeni este considerată o zonă cu o mare încărcătură istorică. În Colonia Ștefan timpul pare a fi rămas pe loc. Undeva în anul 1977. Oamenii de acolo sunt cei care în anul 1977 l-au înfruntat pe Nicolae Ceaușescu. Câteva sute de suflete care își trăiesc zilele în Colonia Ștefan se luptă cu sărăcia.

Am făcut o vizită în cartierul Stefan, cel mai vechi cartier muncitoresc din Lupeni, o zonă cu 18 străzi unde locuiesc circa 500 de familii. Sunt toți cetățeni ai Municipiului Lupeni, plătitori de taxe și impozite la primărie. (…) Condițiile de viată acolo sunt mai rele ca în anii 1920: strada principală arată ca după bombardamentele din primul război mondial, la trecerea unui autoturism care circulă cu viteza melcului se ridică un praf de ciment care pune în pericol sănătatea tuturor locuitorilor și mai ales a copiilor care se joacă pe marginea drumului. Nu există evident niciun spațiu de joacă pentru copii, cele 18 străzi adiacente sunt „asfaltate cu nămol” și, pe deasupra, de câteva luni bune circulă și camioane cu tonaj de peste 3,5 tone încărcate cu lemn de fag, tăiat din pădurile apropiate cartierului, care zdruncină din temelie casele amplasate la marginea drumului. Bineînțeles că înainte de intrarea pe drum este și un indicator cu semnificație „interzis cu tonaj de peste 3.5 tone”, care este ignorat de către șoferii acestor camioane încărcate cu lemn”, spune Emil Tărcan, cetățean al municipiului Lupeni.

Autoritățile locale din Lupeni au inclus pe agenda lucrărilor publice și cartierul Ștefan. Aici urmează a fi realizate o serie de lucrări complexe, de către mai multe instituții. Prima dată, se va introduce canalizarea și sistemul de alimentare cu apă potabilă. Abia apoi, Primăria va demara lucrările de modernizare a drumurilor.

Există în derulare o licitație pentru lucrările de canalizare și sistemul de alimentare cu apă, apoi vor urma etapele de asfaltare. În acest an primăria și-a propus să asfalteze  500 de metri și să realizeze câțiva kilometri de rigole.

Colonia Ștefan este cel mai vechi cartier muncitoresc din municipiul Lupeni a intrat în reabilitare. În Colonia Ștefan locuiesc vreo 500 de familii.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.