Pelerinii, așteptați la Drumul Crucii

Pelerinii creștin ortodocși sunt așteptați, în Vinerea Mare, la procesiunea Drumul Crucii. Procesiunea va porni de la Biserica Ortodoxă „Sf. Nicolae” Centru Lupeni.

Anual, în Vinerea Mare are loc „Drumul Crucii”, singurul pelerinaj ortodox din România care străbate muntele Straja, până la schitul construit în vârful muntelui.

„Drumul Crucii” a fost iniţiat de Emil Părău, un om de afaceri din oraşul Lupeni, în anul 2000, după ce a finalizat construcţia schitului din masivul Straja. De atunci se reface drumul parcurs de Mântuitorul Isus Hristos cu cele 14 popasuri. La fiecare dintre acestea există câte un basorelief care simbolizează scena respectivei opriri făcute de Mântuitor în drumul Său către muntele Golgota. La fiecare basorelief soborul de preoţi care participă la procesiune se opreşte pentru a se ruga.

An de an, circa 4.000 de persoane şi 20 de preoţi participa la procesiunea Drumului Crucii din Strajă. Ei duc pe umeri o cruce în mărime naturală, în care se găsesc incastrate părticele din crucea pe care a purtat-o Mântuitorul şi pe care a fost răstignit pe Golgota. Crucea se găseşte în Schitul Straja.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *