Obicei unic. Momârlanii petrec Paștele alături de cei trecuți în neființă

Momârlanii din Valea Jiului au un obicei unic. Populația băștinașă a zonei întâmpină Sfintele Sărbători de Paște alături de cei trecuți în neființă. Nu doar gospodăriile sunt primenite în această perioadă, ci și cimitirele. Un mic cimitir de la poalele munților Parâng prinde viață zilele acestea. Mormintele sunt curățate, iar crucile sunt împodobite cu baticuri. Cimitirul Sălătruc din Petroșani este un furnicar, unde momârlanii vin să împlinească un obicei moștenit din moși-strămoși.

Obiceiul împodobirii crucilor se desfășoară după adevărate ritualuri la care participă toată familia celui decedat, momârlanii păstrând cu sfințenie tradiția din străbuni. Totul începe cu mormintele care sunt curățate, iar apoi crucile, în marea majoritate de lemn, sunt împodobite cu ștergare sau baticuri colorate și cu flori. Localnicii cinstesc astfel  memoria morților, mai ales că ei cred cu tărie că, așa cum Iisus a înviat din morți, și sufletele celor plecați dintre cei vii se întorc pe pământ în noaptea de Înviere și îi veghează pe cei dragi, lăsați în urmă.

„Trebuie să înțelegem cu toții că mormântul în sine este un loc sfânt, pentru că groapa se sfințește și crucea este sfințită de către un preot și atunci, locul unde odihnesc cei dragi nouă, trupește vorbind, trebuie să se bucure de o îngrijire mai aparte. Asta se întâmplă acum, în Săptămâna Mare și după Paști. Oamenii vin la morminte, pe care le pun la punct, fac curat, aprind o lumânare și își amintesc de cei dragi. Este o perioadă în care  ar fi bine să facem cu toții acest lucru”, a spus Ciprian Marton, preot ortodox, care slujește în acest loc.

După slujba de Înviere, cimitirul se tranformă în loc de pelerinaj. Momârlanii vin și aprind lumânări pentru sufletele persoanelor dragi.

 

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *