Omicron rămâne „periculoasă”, în special pentru nevaccinaţi

Varianta Omicron a Covid-19 este periculoasă – şi în special pentru cei care nu au fost vaccinaţi împotriva bolii, a spus miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii, scrie The Guardian.

OMS a precizat că uriaşa creştere globală a cazurilor este determinată de Omicron, dar a insistat că nu ar trebui să ne predăm în faţa ei.

„În timp ce Omicron provoacă o boală mai puţin severă decât Delta, ea rămâne periculoasă, în special pentru cei nevaccinaţi”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

El a continuat: „Nu trebuie să permitem acestui virus să circule sau să fluturăm steagul alb, mai ales când atât de mulţi oameni din jur rămân nevaccinaţi. În Africa, peste 85% din populaţie nu a primit o doză de vaccin. Nu putem pune capăt fazei acute a pandemiei decât dacă nu reducem acest decalaj”.

Dr. Tedros a afirmat că şi-a dorit ca fiecare ţară să aibă 10% din populaţie vaccinată până la sfârşitul lui septembrie 2021, 40% până la sfârşitul lui decembrie şi 70% până la mijlocul anului 2022. Dar 90 de ţări încă nu au atins rata de 40% vaccinare, 36 dintre ele sunt încă sub 10%, a spus el.

„Cei mai mulţi” dintre cei internaţi în întreaga lume au fost nevaccinaţi, a adăugat Tedros.

Şi, în timp ce vaccinurile rămân foarte eficiente în prevenirea decesului şi a bolii severe de Covid-19, ele nu previn pe deplin transmiterea şi, prin urmare, riscul apariţiei unei variante mai mortale este real, a subliniat el.

„Mai multă răspândire înseamnă mai multe spitalizări, mai multe decese, mai mulţi oameni fără serviciu – inclusiv profesori şi personal medical – şi risc mai mare ca o altă variantă să apară, care este chiar mai transmisibilă şi mai mortală decât Omicron”.

În legătură cu faptul că numărul de decese a fost stabilizat la 50.000 pe săptămână, Tedros a spus: „A învăţa să trăim cu virusul, nu înseamnă că putem, sau că ar trebui, să acceptăm acest număr de decese”.

Michael Ryan, director pentru situaţii de urgenţă la OMS, a adăugat: „Nu este momentul să declarăm că acesta este un virus binevenit”.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.