OMS a constatat existenţa unor diferenţe mari între ţări în consumul de antibiotice

Antibioticele sunt folosite în unele ţări într-o măsură mai mare decât în altele, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care sugerează că este nevoie de măsuri urgente pentru reducerea consumului inutil a acestor medicamente, transmite Reuters.

Raportul OMS referitor la Supravegherea Consumului de Antibiotice a analizat consumul de antibiotice în 65 de ţări şi a constatat că în Olanda sunt utilizate 9,78 de doze zilnice definite (DDD) la 1.000 de persoane, în Marea Britanie de două ori mai multe, iar în Turcia de încă două ori mai multe, respectiv 38,18 DDD pentru 1.000 de persoane.

Consumul din Iran este similar cu cel din Turcia, dar cel mai ridicat a fost observat în Mongolia, de 64,41 DDD la 1.000 de persoane.

Colectatea de date este esenţială pentru combaterea rezistenţei antimicrobiene, cea mai îngrijorătoare tendinţă a infecţiilor bacteriene, de a deveni imune la antibiotice, potrivit raportului.

”Concluziile raportului confirmă necesitatea unor măsuri urgente, cum ar fi întărirea politicilor de comercializare numai cu prescripţie medicală, pentru reducerea consumului inutil de antibiotice”, a spus Suzanne Hill, director al Departmentului pentru Medicamente şi Produse Medicale Esenţiale din cadrul OMS.

Cel mai scăzut scor a fost înregistrat în Burundi, de 4,44 DDD la 1.000 de persoane, nivel care, potrivit OMS, reflectă datele limitate. Un scor scăzut mai poate reflecta că utilizarea este prea redusă, ceea ce face ca oamenii să fie expuşi la boli infecţioase.

Studiul a mai analizat şi tipul de antibiotice utilizate şi a arătat că în unele ţări, respectiv Italia, Spania şi Japonia, sunt folosite cele mai preţioase medicamente, despre care OMS afirmă că trebuie păstrate ca rezervă.

OMS a introdus anul trecut o clasificare, afirmând că medicamentele de tipul penicilinei sunt recomandate ca primă linie de tratament, iar alte medicamente, de pe lista de rezervă, trebuie să fi utilizate în ultimă instanţă şi numai dacă sunt absolut necesare.

În Italia, 2% din consumul zilnic de antibiotice sunt din categoria rezervelor, ponderea fiind de patru ori mai ridicată faţă de cea din Germania şi de şase ori mai mare faţă de cea din Marea Britanie, unde doar 0,3% dintre medicamente sunt de acest tip.

În Japonia, consumul general de antibiotice este de 14,19 DDD la 1.000 de locuitori, aproximativ jumătate din cel din Coreea de Sud, dar ,1% din consumul din Japonia este din categoria rezervelor, cu mult peste procentul de 0,2% înregistrat în Coreea de Sud, arată raportul.

Statele Unite, China şi India nu au fost incluse în studiul OMS.

 

news.ro

viewscnt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *