ONG: În România sunt peste 200.000 de persoane cu dizabilităţi mintale și psihice

Numărul persoanelor cu dizabilităţi mintale și psihice aflate în comunitate în România era anul trecut de peste 200.000, potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD), centralizate de Fundaţia Estuar, care avertizează că lipsa investiţiilor în serviciile sociale conduce la scăderea calităţii vieţii persoanelor afectate.

”Serviciile sociale pentru aceştia sunt insuficiente, neadaptate nevoilor de recuperare şi incluziune în comunitate şi slab finanţate. Cu excepţia unor iniţiative public-private (de exemplu parteneriatul Fundaţia Estuar cu serviciile de asistenţă socială ale sectoarelor 6 şi 4) nu există servicii sociale pentru suportul necesar unei vieţi echilibrate şi demne, în comunitate. Acest lucru este confirmat şi de Mental Health Europe, una din cele mai importante federaţii europene în domeniu, în recent lansatul raport asupra serviciilor și practicilor instituționale in sănătate mintală în mai multe ţări din Europa”, se arată în comunicat.

ONG-ul consideră că există cel puţin trei direcţii care trebuie rezolvate de către decidenţii politici şi instituţionali care se implică în această zonă. Prima este cea a responsabilităţii pe care sistemul de suport al persoanelor cu probleme de sănătate mintală trebuie să şi-o asume.

”Sistemul de suport este format atât din structuri de stat, ONG-uri, cât şi din întrega comunitate. Un cadru legal mai bine structurat, care să conţină prevederi clare în ceea ce priveşte măsurile permanente de sprijin pe care statul trebuie sa le garanteze, este absolut necesar pentru consolidarea şi obţinerea unei eficienţe reale a sistemului de suport”, se arată în comunicat.

În plus, asumarea dezvoltarii şi implementării de servicii sociale specifice nevoilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală, dar şi alocarea de resurse financiare adecvate sunt esenţiale pentru procesul de recuperare si prevenirea eventualelor incidente.

”Aici avem în vedere dezvoltarea şi susţinerea urmatoarelor tipuri de servicii sociale: centre de tip rezidenţial, centre de zi pentru adulţii cu probleme de sănătate mintală, echipe mobile de intervenţie în criză, centre de tranzit, apartamente protejate, consiliere şi suport pentru familie, consiliere vocaţională etc.”, se arată în comunicat.

A doua direcţie, la fel de importantă, este crearea a unui sistem de prevenţie si intervenţie timpurie bine pus la punct. Astfel, sistemul de prevenţie trebuie să identifice unde există vulnerabilitate şi condiţii pentru instalarea problemelor de sănătate mintală, să depisteze la timp debutul unei simptomatologii şi să creeze un cadru legal pentru gestionarea acestor probleme.

”Este necesară existenţa unei legaturi mai strânse între psihiatri, psihologi, profesori şi consilieri şcolari prin intermediul asociaţiilor şi instituţiilor care au ca misiune suportul persoanelor cu probleme de sănătate mintală”, se arată în comunicat.

A treia direcţie este educarea comunităţii, pentru a sprijini atât prevenţia în ceea ce priveşte boala psihică, cât şi integrarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală aflate deja în tratament, potrivit ONG-ului.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *