OPERAȚIUNEA „URSUL ROMÂNESC”: Noi proceduri de intervenție a autorităților pentru alungare, tranchilizare și relocare, eutanasiere ori împușcare

Decenii întregi nu am auzit – în public sau în comunicate oficiale – prea multe cuvinte despre ceea ce acum pare o mare nenorocire națională: ursul carpatin. Frumosul animal care a făcut dintotdeauna faimă pădurilor României a ajuns victimă într-un mare război în care sunt implicați guvern, autorități locale, direcții și servicii centrale și locale, specialiști în domeniul silvic și, evident, multe ONG-uri care își bat cap în cap pretențiile „salvatoare”.

 

De ce ursul nostru nu a fost problemă națională și până acum dacă, așa cum sunt prezentate lucrurile de ceva vreme, nefericitul locuitor al pădurilor noastre este atât de agresiv cu populația, atât de periculos în libertate? Nu știm, dar bănuim că abia acum s-au scuturat, românește, dosare mai vechi. Ceea ce știm cu siguranță este că Operațiunea „Ursul Românesc” a fost declanșată după ce un vânător de lux al Europei a împușcat un urs românesc de mare trofeu. Că o fi o bruscă deschidere de ochi din partea autorităților, că or fi interese mai puțin ortodoxe, nu putem confirma cu probe fără echivoc. Astfel încât vom lăsa deoparte această parte a problemei și vom prezenta astăzi un document proaspăt, oficial, care se referă la „proceduri de intervenție a autorităților pentru alungarea, tranchilizarea și relocarea și respectiv eutanasierea ori împușcarea urșilor.”

Așadar, Ministerul Mediului a publicat joi Anexa cu procedura exactă privind modul de intervenție a autorităților pentru îndepărtarea urșilor din localități, document prevăzut în Ordonanța de urgență adoptată cu o zi în urmă de Guvern. Un document pe care vi-l prezentăm și noi aici (credit hotnews.ro) fără alte comentarii:

ANEXĂ PROCEDURĂ URȘI

Nu știm în ce măsură stabilirea acestor proceduri va liniști apele în această mare dezbatere națională, așa cum nu știm ce efect pe termen lung va avea această operațiune asupra populației de urși din România – țară care se mândrea, până acum, cu menținerea în viață a puținilor urși care mai trăiesc pe continentul european.

Știm însă că Operațiunea „Ursul Românesc” a inflamat spiritele și în politică, acolo unde PSD, în lipsă totală de inspirație, atacă puterea politică agresiv, taman cu ursul. Ne-a plăcut replica dură a fostului lider social-democrat Adrian Năstase la bruscul atașament onegist al PSD-ului lui Ciolacu, pe care o preluăm ca atare:

„Ce au înțeles liderii PSD din această ordonanță (pe care probabil că nu au citit-o)”, scrie Adrian Năstase, citând comunicatul PSD.

„Câteva comentarii:

 1. „voi sunteți problema, nu urșii”. Eu cred că sunt DOUĂ probleme distincte.
 2. „OUG-ul ticălos”. O formulare pe care Vadim ar fi invidiat-o.
 3. „urșii – simbolul României”. Credeam că ursul este simbolul Rusiei.
 4. „bătaia puștilor nemiloase”. Împărțirea în puști nemiloase și puști miloase pare o descoperire mai recentă a social-democrației.
 5. „ale vânătorilor de trofee”. Dacă liderii partidului sau consultanții lor ar fi citit textul OUG (poate că era un efort prea mare), ar fi aflat că trofeele (craniul și blana) rămân în proprietatea publică a statului .
 6. „ordonanță odioasă”. De ce „odioasă”? Pentru că nu se ocupă de „salarii si pensii, de inflație” ci doar de viața cetățenilor?
 7. „Uciderea lui Arthur a fost doar începutul”. Înteleg că acel episod a fost foarte dureros pentru PSD. Arthur pare că a fost foarte apropiat de partid.
 8. „Decimarea în masă”. Formularea este puțin neclară. Sunt oare informații la partid că urmează să fie împușcati 10% din populația de urși?
 9. „împuscarea la liber”. Poate că cei care au scris textul ar fi trebuit să citească OUG pentru a vedea condițiile extrem de restrictive. E aproape la fel ca la vânătoarea de licurici – numai unii au voie.
 10. „ursul nu merge la terasă, nu e pasionat de petreceri”. Se pare că nu mai e chiar așa. Au ajuns pe multe terase.
 11. „voi le-ați tăiat pădurile și le-ați distrus habitatul”. Parțial adevărat dar creșterea populației de urși este o cauză la fel de adevărată.
 12. „nu ați alocat niciun ban pentru a fi hrăniți în pădure”. Propun ca guvernul să dea banii iar cei care au scris acest text să meargă în pădure să ducă mâncarea pentru urși.
 13. „nu ați protejat zonele aflate în pericol cu garduri electrice” (probabil că e vorba de case dar și de drumurile pe care merg copiii la școală etc). Nu cred însă că liderii partidului sugerează locuitorilor din anumite localități să trăiască în spatele unor garduri de sârmă ghimpată.
 14. „în contrapartidă, Cîțu și toți incompetenții săi din guvern ar trebui de urgentă relocați”. Final apoteotic. Serios, profesionist!

Mi-e greu să înteleg acest mod de abordare. Știu că stânga europeană iubește ecologismul, progresismul, LGBT dar cred că stânga românească ar trebui să-și construiască propriul mesaj. Mai ales că s-ar putea să avem alegeri prezidențiale anticipate”, scrie Adrian Năstase pe blog.

 

Surse: hotnews.ro, stiripesurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *