Orban: La ora actuală nu se plătesc pensii speciale pentru primari

Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a declarat că la ora actuală nu sunt plătite pensii speciale primarilor. El a amintit că anul trecut, când era premier, a prorogat termenul de intrare în vigoare a prevederilor respective din Codul administrativ, iar Guvernul Cîţu a făcut acelaşi lucru.

„La ora actuală nu se plătesc pensii speciale pentru primari. Deci, eu, ca premier, am prorogat în 2020 intrarea în vigoare a prevederilor Codului administrativ şi, de asemenea, guvernul Cîţu a prorogat intrarea în vigoare. Evident, în legea pensiilor se va reglementa acest subiect amplu. Ştiţi că există o activitate intensă la Ministerul Muncii. De asemenea, există o comisie la nivelul coaliţiei care pregăteşte, practic, reforma în domeniul pensiilor”, a explicat Ludovic Orban, chestionat vineri la Parlament cu privire la acuzaţiile USR PLUS potrivit cărora PNL nu a susţinut în comisii proiectul pentru desfiinţarea pensiilor speciale pentru aleşii locali. Liderul liberalilor a adăugat că va fi discutat subiectul în coaliţie, dacă va fi cazul.

„Orice subiect e necesar de a-l discuta în coaliţie pentru armonizarea deciziilor, îl vom discuta. Vom discuta subiectul şi vom stabili”, a precizat Orban. Chestionat despre contradicţiile între membrii Guvernului pe tema reformei în sistemul de pensii, liderul PNL a răspuns: „Tocmai de aceea prefer să nu dau declaraţii despre proiectul de lege, decât după ce el ajunge la maturitate, va trece de comisia de specialişti formată din reprezentanţii partidelor din coaliţie şi după ce convenim în cadrul coaliţiei asupra proiectului de lege. Până atunci este şi o căutare, aşa, a unor puncte de vedere şi de multe ori miniştrii exprimă puncte de vedere care nu sunt conforme cu o decizie, ci poate cu o idee personală sau un punct de vedere personal”.

Reprezentanţii USR PLUS au transmis joi că aleşii PNL, UDMR şi PSD susţin în faţa camerelor de filmat că vor echitate pentru pensionari, însă nu acţionează când vine vorba de măsuri concrete care să elimine pensiile speciale. Reacţia vine în contextul în care comisia pentru drepturile omului a Camerei Deputaţilor a emis aviz negativ cu privire la desfiinţarea pensiilor speciale pentru aleşii locali, fiind doar 6 voturi „pentru”, dintre care 4 de la USR PLUS şi 118 abţineri de la PSD, PNL şi UDMR. De asemenea, vicepremierul Dan Barna afirmă că reprezentanţii diverselor categorii de beneficiari de pensii de serviciu sunt de acord cu faptul că e „injust” ca cineva să primească o pensie al cărei nivel să fie mai mare decât salariul pe care l-a primit muncind, însă atunci când vine vorba despre ei, fiecare beneficiar susţine că pensia specială de care beneficiază categoria din care face parte trebuie menţinută.

 

news.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *